Men på polisen vet man inte ens vem som är ansvarig för att beivra hatbrotten.
1 av 6
Men på polisen vet man inte ens vem som är ansvarig för att beivra hatbrotten. - Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
2 av 6
Muslimer över hela Europa hotas av islamofobiska hatattacker.
3 av 6
Muslimer över hela Europa hotas av islamofobiska hatattacker. - Foto: Ajit Solanki/AP/Scanpix
En användare på Flashback uppmanar användarna på Sveriges största forum att bränna moskéer.
4 av 6
En användare på Flashback uppmanar användarna på Sveriges största forum att bränna moskéer. - Foto: PATRICK PERSSON/Scanpix
5 av 6
- Foto: JENS C HILNER/Scanpix
6 av 6
- Foto: JENS C HILNER/Scanpix

Flashback: "Smyg förbi en moské och släng in några brandbomber"

Ett allvarligt hatbrott har begåtts på Sveriges största forum. En person uppviglar svenskar att bränna moskér – och får positiv respons. Men polisen slussar ärendet vidare. "Det är lätt att det hamnar mellan olika stolar."


Attentat mot muslimer

Attentaten mot muslimska byggnader i Sverige har ökat med 143 procent under de senaste fyra åren.

2006 genomfördes sex attentat och 2009 17.

Källa: BRÅ

"Varför är det ingen som vågar bränna ner moskéer i Sverige?" Så inleder signaturen osiriz88 den hotfulla tråden på Sveriges i särklass största sajt - Flashback.

Andra användare svarar: "Jag har en polare från Malmö och han säger att endast ordet "islam" räcker för att folk ska få kräksmak i munnen", och "sätt moskéerna i brand för att bevara vårat land, gör synagogorna till sand!" Bara fyra av de många användare som kommenterat kritiserar trådens islamofobi.

– Det är sånt här som får en att känna sig osäker i moskéer, säger Omar Mustafa, talesperson för Islamiska förbundet i Sverige, till Nyheter24.

Enligt honom är oron för nya moskébränder någonting muslimer tvingas att leva med.

Och det blir bara värre. Tråden bär syn för sägen: "Ge det 20 - 30 år till. Om utvecklingen fortsätter i den här takten så kommer det att sluta med extrema motsättningar som slutar med inbördeskrig," skriver signaturen fisksoppan.

– Antingen gör man nånting radikalt för att motverka islamofobin i Sverige, eller så kommer det att urarta. Det man är rädd för är att någon verkligen kommer gå ut och bränna en moské, som de har gjort förut, säger Omar Mustafa.

Helena Benaouda, ordförande i Sveriges muslimska råd, håller med om att det inte görs tillräckligt.

– Det här är ingenting vi kan lösa själva, utan det måste våra makthavare göra. Och polisen – de borde ta hatbrott på större allvar, säger hon till Nyheter24.

Angående polisen är hon överens med trådens upphovsman. "En barnsligt enkel gärning att utföra, och risken att åka fast är i stort sätt noll," skriver signaturen osiriz88.

Och när Nyheter24 sökte polisen för en kommentar slussades vi vidare, och vidare, och vidare - hatbrottsenheten i Stockholm, Säpo, Länskriminalen i Skåne, Västra Götaland, Stockholm, Säpo igen, tillbaka på lokal nivå och sedan vidare till rikskriminalen.

Till slut hamnade vi hos J B Cederholm, kommissarie vid länskriminalen i Skåne. Han bekräftade vårt intryck, att det verkar vara väldigt många som har ansvar för att motverka hatbrott - i alla fall när man frågar någon annan.

– Det är det som är bekymret – vems ansvar är det? Är det Stockholms, Göteborgs, Malmös, eller Östersunds?  Det är lätt att det hamnar mellan olika stolar tyvärr, säger J B Cederholm till Nyheter24.

Speciellt internet verkar vara svårt att hantera.

– Internet är ju så otroligt omfattande så det är väldigt sällan vi hittar det... Det är tusentals brott som begås dagligen på internet, och vi har förstås en begränsning i resurser, säger han.

Och det är ett allvarligt hatbrott som har begåtts.

"Även allmänt klotter, affischer och flygblad med text som 'ut med alla zigenare', 'muslimjävlar – inga fler moskéer i Sverige'... bedöms som hatbrott", skriver Brottsförebyggande rådet.

Dessutom skulle signaturen osiriz88 med stor sannolikhet kunna dömas för uppvigling.

Under hösten 2005 attackerades en moské med brandbomber i Malmö vid upprepade tillfällen. Ändå tycker Skånepolisens J B Cederholm att läget är under kontroll.

– Efter den erfarenheten jag har så kan jag inte påstå att vi har ett stort problem med sånt här i Malmö. Det är min bild av det, säger han till Nyheter24.

Omar Mustafa menar att tråden måste bort.

– Har man en sida måste man hålla den ren från hatbrott. Uppmanar man till hatbrott, uppmanar man till våld, då har det ingenting med yttrandefrihet att göra, säger han till Nyheter24.

Polisen har befogenheter att spåra ip-adresser om brottet bedöms som tillräckligt allvarligt. Det återstår att se vilken polisenhet som får fatta det beslutet.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.