Göran Lindberg kan spärras in i 10 år.
Göran Lindberg kan spärras in i 10 år. - Foto: Roger Vikström/Scanpix

Lindberg riskerar upp till tio års fängelse

I dag hålls den sista rättegångsdagen i målet mot den förre länspolischefen Göran Lindberg. "Kapten klänning" nekar till brott.


Fem av de grövsta åtalspunkterna

1. Våldtäkt, januari 2007, Täby kyrkby.
Göran Lindberg ska ha tvingat till sig samlag av en kvinna. Brottet ska ha begåtts i en bil, där Lindberg bland annat ska ha slagit målsäganden i ansiktet och tvingat henne till samlag och en annan sexuell handling som enligt åklagaren kan jämföras med samlag.

2. Grov våldtäkt, januari 2007, Täby kommun.
Brottet ska ha begåtts på en konferensanläggning, där Lindberg ska ha tvingat en då 17-årig flicka till flera samlag och sexuella handlingar. Lindberg ska bland annat ha slagit flickan och fjättrat hennes armar och ben med läderremmar.

3. Våldtäkt, januari 2009, Stockholm.
Lindberg ska med våld ha tvingat en 17-årig flicka till samlag. Brottet ska ha begåtts i en lägenhet, där Lindberg ska ha hållit ett hårt grepp om flickans armar och med sin kroppstyngd hindrat henne från att flytta sig i sängen.

4. Våldtäkt, januari 2010, Örebro län.
Brottet ska ha begåtts på en mindre ort i länet. Lindberg ska ha tvingat kvinnan till samlag genom att slå henne i ansiktet och ta strypgrepp runt hennes hals.

5. Förberedelse till grov våldtäkt mot barn, alternativt förberedelse till grov våldtäkt, januari 2010, Stockholm och Falun. Lindberg ska ha planerat ett sexuellt övergrepp på en då 14-årig flicka som han fått kontakt med. Han ska ha haft med sig en väska med föremål som enligt åklagaren är avsedda att användas som hjälpmedel vid sexuella övergrepp mot människor, bland annat en ögonbindel, läderremmar och läderpiskor.

Källa: Sveriges Radio

STOCKHOLM. 23 åtalspunkter är riktade mot den före detta polischefen Göran Lindberg. Det rör sig bland annat om tre våldtäkter, en grov våldtäkt,  förberedelse till grov våldtäkt mot barn, flera fall av sexköp och tio fall av kopplerier.

Rättegången har hållit på sedan den 29 juni och i dag håller åklagare och försvar slutpläderingar.

Åklagarens bevisning bygger till största del på uppgifter från de målsägande. Under förhandlingarna har kvinnorna vittnat om att expolischefen har haft en tudelad personlighet. Han varit "snäll och trevlig" ena sekunden, men sedan plötsligt blivit mycket våldsam.

Göran Lindberg, eller "Kapten klänning", som han också kallats, nekar till de åtalspunkter han misstänks för, men erkänner att han betalt en kvinna för sex.

Domen väntas den 30 juli. Fälls han riskerar han upp till tio års fängelse.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.