- Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Bara en av fem missbrukare får vård

Fler missbrukar i Sverige men väldigt få får vård.


Missbruket ökar i Sverige. Under de senaste tio åren har missbruket av narkotika ökat med 15 procent. Alkoholmissbruket har ökat med 20 procent.

Men vården når inte fram.

Bara en av fem missburkare nås i dag av missbruks- och beroendevården. Det skriver regeringens utredare, Gerhard Larsson, på DN Debatt.

Han konstaterar att det stora problemet är alkohol, cirka 330 000 svenskar är beroende av alkohol. Vad gäller narkotika rör det sig om 29 500 tunga missbrukare, men nästan 80 000 har en riskabel konsumtion. Även läkemedelsberoendet är ett stort problem. 65 000 svenskar beräknas missbruka läkemdel.

Gerhard Larsson menar att satsningarna på prevention är bra men att fokuset på att förebygga också kan tränga ut satsningar på vård och behandling.

I sin utredning föreslår Gerhard Larsson att en ny svensk lagstiftning satsar mer på vård och behandling, samt metoder som metadonbehandlingar, sprutbytesprogram och andra insatser med vetenskapligt belagda goda effekter.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

3 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.