Leif Silbersky, Assanges advokat, har aldrig varit med om något så märkligt.
1 av 3
Leif Silbersky, Assanges advokat, har aldrig varit med om något så märkligt.
Advokat Claes Borgström, däremot, som företräder de två kvinnorna, menar att Assange borde anhållas för våldtäkt.
2 av 3
Advokat Claes Borgström, däremot, som företräder de två kvinnorna, menar att Assange borde anhållas för våldtäkt. - Foto: Gunnar Lundmark / SvD / SCANPIX
3 av 3
- Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Assange har förhörts av polis

Wikileaks grundare, Julian Assange, förhördes på tisdagskvällen av svensk polis. Han delgavs misstanke om att ha ofredat en kvinna, men nekade till brott.


STOCKHOLM. När den kontroversiella sajten Wikileaks grundare och chefredaktör under stor uppståndelse besökte Sverige avslutades besöket med anklagelser om våldtäkt.

Julian Assange anhölls först i sin frånvaro. Därpå släppte man misstankarna om våldtäkt och hävde anhållan.

Men på måndagskvällen förhördes han till slut och delgavs misstanke om ofredande.

– Jag kan bekräfta att förhör hållits. Min klient säger att han inte har begått något brott, säger Assanges advokat Leif Silbersky till Aftonbladet.

Advokat Claes Borgström, som företräder de båda kvinnor som anmält Assange, kräver dock att beslutet omprövas och anser att Wikileaksgrundaren bör delges misstanke om två fall av våldtäkt.

Den äldre kvinnan, som bor i Stockholm, har hävdat att Assange medvetet hade sönder en kondom då de hade sex och enligt uppgift bygger brottsrubriceringen om ofredande på denna incident.

– Jag kan bekräfta att förhör hållits. Min klient säger att han inte begått något brott, men jag kan inte gå in på några detaljer. Det råder förundersökningssekretess och det respekterar jag, säger Leif Silbersky till Aftonbladet.

Men Silbersky - som tidigare varit mycket upprörd över åklagarens sätt att hantera ärendet - understryker att fallet är udda.

– Jag har dock under mina år som advokat, och det är ganska många vid det här laget, aldrig varit med om en så märklig situation som denna.

/
/
/
/
USA
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.