IKEA
IKEA - Foto: IKEA / SCANPIX

"Ikea har stulit vår affärsidé och motarbetat oss"

Ikea menade att begagnatmarknaden skulle skada deras varumräke. I lördags öppnade de en egen begagnatsajt.– De har stulit en bra affärsidé och konsekvent motarbetat oss, menar företrädare för begagnatsajten som Ikea tvingat till ett namnbyte.


I mars förra året öppnade begagnatsajten iloveikea.se. Svenska företaget ILI Global AB låg bakom sajten vars affärsidé var, och fortfarande är, att sälja begagnade Ikeamöbler via internet.

Men möbeljätten Ikea motsatte sig sajten och ansökte bara en månad efter starten hos Stiftelsen för internetinfrastruktur om tvistelösning.

Problemet var, menade Ikea då, det faktum att namnet Ikea fanns med i företagets webbadress.

"Det är uppenbart att en besökare av en hemsida med beteckningen iloveikea får intrycket att det är sökanden (Ikea) som står bakom den hemsida som domännamnet leder till", skrev Ikeas ombud, advokat Jonas Gulliksson i sin ansökan till stiftelsen.

Ikea var oroliga för att  ”allmänheten inte skulle förstå skillnaden mellan att handla nya möbler på IKEA eller att köpa en begagnad produkt på ett annonstorg”.

Något som Klas-Göran Karlsson, vd för ILI Global som äger begagnatsajeten, tydligt tillbakavisade.

- Vi är oerhört tydliga på sajten om att vi inte på något vis är associerade med Ikea, sade han i en artikel på nyhetssajten E24 när processen inletts i slutet av maj 2009.

I samma intervju förklarade han att han i stället trodde att Ikea försökte motarbeta en effektiv andrahandsmarknad för Ikeamöbler.

Iloveikea bytte namn till billyandfriends.se och fick kort därefter en förfrågan från Ikea om att bli licensierad andrahandspartner till möbeljätten.

Enligt billyandfriends sade sig Ikea då varken ha eller vilja ha några planer på att själva gå in på begagnatmarknaden.

Billyandfriends accepterade partnerförslaget. Men när avtalsförslaget kom och billyandfriends ville berätta om det för pressen backade Ikea.

I ett mejl från Ikeas chefsjurist Martin Broden kunde Klas-Göran Karlsson läsa:

"Med besvikelse notererar jag dina uppgifter om att ni önskar ha rätt att genom PR kommunicera avtalet. Det har aldrig varit tanken från vår sida. Tvärtom."

Det blev aldrig något avtal mellan Ikea och begagnatsajten billyandfriends.

 När så Ikea själva i helgen öppnade sin egen begagnatsajt på internet föll bitarna på plats för Klas-Göran Karlsson.

- Man förväntar sig inte sådana här affärsmetoder från ett företag som Ikea som lever högt på sin goodwill, säger han till Nyheter24.

Och Ikea medger att tankarna på en internetbaserad andrahandsmarknad funnits länge inom företaget.

- Vi har ju haft lappsystem för begagnat på varuhusen i närmare tio år. Med internet kom större möjligheter att modernisera det systemet och idén till den här sajten har funnits länge hos oss, säger Ylva Magnusson, presskontakt för Ikea Sverige.

Men hon tillbakavisar kritiken om att Ikea helt enkelt stulit affärsidén från billyandfriends.

- Nej det är inte alls så. Vi uppmuntrar alla företag som vill vara med och arbeta för att ge ikeaprodukter ett längre liv, säger hon till Nyheter24.

Ikeas begagnatsajt livethemma, som alltså öppnade i lördags, är ett samarbete mellan möbelföretaget och begagnatmarknaden blocket.se.

Text: Mia Sahl

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så lever Ludmila Engquist i dag – 23 år efter dopingsskandalen

Flodhäst dök upp i villakvarter: "Blev livrädd"

Invånare i Kapstadenförorten Grassy Park fick en rejäl överraskning i helgen. Nedför gatan strosade en flodhäst.

Rejält lyft för rysk oljeexport i april

Oljeexporten från Ryssland – en viktig intäktskälla för att finansiera Vladimir Putins invasionskrig mot Ukraina – rusade i höjden förra veckan. Man får gå tillbaka ett år i tiden för att hitta större veckoflöden av olja från de ryska hamnarna.

Kristersson varnar för eskalering i Mellanöstern

Den explosiva situationen i Mellanöstern är en av de viktigaste frågorna när EU-ledarna möts för ett extrainsatt toppmöte i Bryssel. En eskalering skulle snabbt kunna bli okontrollerbar, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Aktiehandeln lyfter bankvinster i USA

Den amerikanska storbanken Bank of America redovisar en nettovinst på 6,7 miljarder dollar, vilket var i linje med förväntningarna.

Unga britter kan få rökförbud hela livet

Storbritannien vill införa en lag som ska förhindra att unga människor börjar röka. Lagförslaget innebär att alla som fyller 15 år i år inte kommer att få köpa tobaksprodukter – någonsin.