1 av 5
- Foto: Djurrättsalliansen
2 av 5
- Foto: Djurrättsalliansen
3 av 5
- Foto: Djurrättsalliansen
Bilden är tagen efter en fritagning av minkar i augusti i år i Grekland.
4 av 5
Bilden är tagen efter en fritagning av minkar i augusti i år i Grekland. - Foto: Nikolas Giakoumidis/AP/Scanpix
5 av 5

Minkfarmare: "Vi är en folkgrupp det hetsas mot"

Varför blir djurrättsaktionerrna fler igen? Är det på grund av alliansens valseger? Nyheter24 har pratat med aktivisten som vill se fler aktioner och minkfarmaren som vill slippa terroriststämpeln.


Under sommaren uppmärksammades de missförhållanden som råder på ett antal minkfarmar i Sverige och bilderna som kablades ut chockade många.

Och förra helgen släpptes 17 000 minkar ut i Skillingaryd följt av en ny attack mot en minkfarm i Vaggeryds kommun natten till i söndags.

Nyheter24 har pratat med en 29-årig man från Umeå som tidigare ägnat sig åt att just släppa ut ett stort antal minkar.

Att många minkar fritagits den senaste tiden säger han är "kul att höra". Han säger sig själv vara "pensionerad" i dag men är säker på att fler minkfarmar kommer att attackeras.

– Det kommer alltid finnas planer på att människor vill befria djur, det kan varenda jävel som förtrycker djur vara säker på. Det är det enda de kan vara säkra på, säger han till Nyheter24.

Att ett mycket stort antal minkar dör när de släpps ut tycker han inte spelar någon roll eftersom de ändå skulle dö.

Att de skulle påverka ekosystemet i närområdet ger han inte heller mycket för. Han menar att ekosystemet i Norrland klarat sig bra trots de minksläpp som gjordes där under 90-talet.

– I dag finns en koloni av minkar som bor ganska naturligt i skogarna i Norrland, ekosystemet hittar alltid vägar, säger han till Nyheter24.

Han menar att det är en förutsättning för förändring att bryta mot lagen och pekar på rättighetskampen för homosexuella och svarta som exempel där man tvingats begå brott för att utveckla demokratin.

– Det måste finnas en gråzon i en demokrati där man kan göra motstånd.

Enligt honom är alliansens valseger en delförklaring till varför attackerna mot minkindustrin tagit fart på nytt. Han beskriver det som att det tidigare rådde en "vapenvila" eftersom politikerna var på väg att förändra lagar och regler.

– När borgarna hamnade vid makten rev de alla förslag på att stoppa minkfarmarna, nu ser man att djurrättspolitiken inte går vidare, den blir bara sämre, säger han och fortsätter:

– Djurrättspolitiken var ganska vettig ändå, när socialdemokraterna höll i den, Djurens rätt hade ganska mycket inflytande i det blocket, det fanns planer på att avskaffa pälsindustrin och avskaffa minkfarmar.

För minkfarmare har den 29-årige djurrättsaktivisten inte mycket till övers.

– De är ett par jävla svin, de får leva med det här på sitt samvete. Jag har varit på många minkfarmar i mitt liv och det är bland det äckligaste jag sett. Jag förstår inte hur man kan ha det som sitt jobb varje dag.

Markus Fagerberg är minkfarmare i Sölvesborg med 10 000 minkar. Han känner inte över huvud taget igen sig i djurrättsaktivisternas beskrivning om djurplågeri och förtryck av minkar.

– Djurplågeri tycker jag verkligen inte det är, man lever med minkarna 365 dagar om året. Det börjar när de paras och man sköter dem från valp, delar på kullar och föder upp dem tills de är pälsningsfärdiga, det finns inget djurplågeri i det, säger han till Nyheter24.

Han håller dock med om att farmarna måste förbättre sig men menar att attackerna mot minkfarmarna gör den processen svårare eftersom han då tvingas lägga energi på fel saker.

– Jag kan inte försvara alla de bilderna man fick se i somras. Det kan hända, det är djur och det är rovdjur. Men det dör folk i trafiken också trots att trafikverket har en nollvision, det vill vi också ha. Det är inte nån som tjänar på att djuren blir skadade, vi gör allt för att minimera det, säger Markus Fagerberg till Nyheter24.

Även han tror att en av anledningarna till att hetsen mot minkfarmer ökar kan vara att alliansen vann valet.

– Alltså, det är ju grovt sagt en företagarregering som sitter nu. Kom de rödgröna till makten och fick bestämma skulle det läggas ner denna mandatperioden.

Markus poängterar att han följer de lagar och regler som finns och och att han vill bli av med "den här jävla terroriststämpeln" han tycker har satts på minkfarmare.

– Finns det inte något som heter hets mot folkgrupp eller gäller det bara invandrare? Jag tycker vi är en folkgrupp det hetsas mot nu, säger han till Nyheter24.

Till de som ägnar sig åt att attacker minkfarmer och släppa ut djur är hans budskap att deras attacker gör mer skada än nytta för djuren, oavsett vad man tycker.

– Låt oss sköta våra djur och göra det så bra som möjligt i stället för att lägga energi på er, sen ska vi göra vårt och utvecklas, säger han till Nyheter24.

Ludvig Lindström, känd djurrättsförespråkare och ordförande för Charity International, är också han kritisk till de olagliga minkutsläppen.

– Det finns en liten klick som tror att de gör något bra när de släpper ut minkar. Men djurrättskampen är en långsiktig kamp och för att vara framgångsrika på sikt måste vi se till de långsiktiga konsekvenserna. Att släppa ut minkar är för mig en kontraproduktiv metod, säger han till Nyheter24.

Förutom att han menar att det skadar djur och natur när minkar fritas tycker han också det gör djurrättsarbetet svårare.

– Hela djurrättsrörelsen blir ofta anklagad av delar av allmänheten för att släppa ut minkar eller bränna Scanbilar. Det är svårt för allmänheten att hålla isär olika organisationer, vilket får till följd att vi tyvärr ofta börjar det djurrättsliga samtalet med att försvara oss från det som andra har gjort när vi ska övertyga någon om att minkfarmerna borde stängas.

Och även Ludvig Lindström tror att den politik som förs är en delorsak till attackerna.

– För det första tror jag många känner en stor besvikelse över att pälsdjursfarmning troligtvis inte kommer att avvecklas inom de närmaste fyra åren på grund av att alliansen fortsätter i regeringsställning. Jag förstår den frustrationen som många djurvänner känner. Mängder av bilder har visat vilka stora djurskyddsproblem som finns inom näringen och det finns åtskilliga forskningsrapporter som pekar ut stora djurskyddsproblem med att stänga in minkar och chinchillor i små burar.

Han menar dessutom att svenska folket är emot minkuppfödning.

– Både alliansen och de rödgrönas väljare vill se ett totalförbud av minkuppfödning enligt de undersökningar som gjorts. Regeringen ligger alltså inte i linje med sina väljare i den här frågan, säger han till Nyheter24.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

Rysk guvernör: Drönare dödade två

1 timme sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

3 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.