Vid denna busshållplatsen på Eriksfältsgatan i Malmö blev en man skjuten vid 20-tiden på tisdagskvällen. Inom loppet av ett par timmar sköts tre personer i Malmö. Alla uppges vara allvarligt skadade.
1 av 2
Vid denna busshållplatsen på Eriksfältsgatan i Malmö blev en man skjuten vid 20-tiden på tisdagskvällen. Inom loppet av ett par timmar sköts tre personer i Malmö. Alla uppges vara allvarligt skadade. - Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX
Polisen varnar nu invandrare för att röra sig ute om kvällarna.
2 av 2
Polisen varnar nu invandrare för att röra sig ute om kvällarna. - Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX

Polisen varnar invandrare

Nu jagar Malmöpolisen gärningsmannen bland högerextrema grupperingar.


Bakgrund

Efter den senaste tidens skjutningar med förmodat rasistiska motiv i Malmö granskar polisen 13 tidigare skottlossningar som kan ha samband med "den nye lasermannen":

* Den 19 oktober förra året sköts en 20-årig kvinna till döds som satt i en bil nära en moské i Malmö.

* Skottlossningen vid vattenpalatset Aq-va-kul den 19 juni tidigare i år. Skotten avlossades mot tre män, varav en blev träffad av ett skott och skadades lindrigt.

* En man sköts med två skott i ryggen när flera skott avlossades mot ett gym den 27 juni.

* Samma natt träffas en 29-årig man i axeln när han väntar i en bil utanför en livsmedelsbutik.

* Den 16 mars tidigare i år blir två män, 21 och 22 år gamla, beskjutna när de sitter i en bil.

* Polishuset i Malmö blir beskjutet den 14 mars tidigare i år.

Det här är Lasermannen - dömd mördare och bankrånare:

John Ausonius, även kallad lasermannen, är född den 12 juli 1953 på Lidingö i Stockholm. Men kom senare att växa upp i Stockholmsförorten Vällingby.

Från augusti 1991 fram till januari 1992 sköt han totalt elva människor vid olika attentat i Stockholm och Uppsala. En av dem avled, men flera fick bestående skador.

Det enda offren hade gemensamt var mörkt hår eller mörk hudfärg. Lasermannens attentat ledde till Sveriges största polisjakt efter Palmemordet.

Först efter sex månader kunde man gripa John Ausonius - mitt under ett bankrån. Han dömdes för ett mord, nio mordförsök och nio grova rån.

Ausonius smeknamn härstammar från att han till en början var beväpnad med ett gevär med lasersikte.

I januari 1994 kom domen. För sina brott skulle Ausonius avtjäna livstids fängelse och har i dag suttit fängslad i 18 år.

MALMÖ. Alla offer för den okände skytten, som slår till mot intet ont anande Malmöbor, utom ett har haft invandrarbakgrund.

Och nu riktar polisen sökljuset mot högerextrema grupperingar.

– Det ingår som en del i förundersökningsarbetet. Men vi spanar även bredare än så, säger Malmöpolisens Mats Lassén på presskonferensen.

Det första offret var en 20-årig kvinna som satt i en bil tillsammans med en 21-årig man i närheten av Rosengård i oktober förra året. Kvinnan avled av sina skottskador medan mannen, som var av utländsk härkomst, överlevde.

Polisen menar att läget i Malmö är mycket oroväckande och att det är en farlig eller några få farliga personer man har att göra med.

Polisen uppmanar folk att vara försiktiga när de är ute själva på kvällarna och nätterna - speciellt folk med invandrarbakgrund eftersom det är de som drabbats.

Man har förstärkt bevakningen av vissa delar av Malmö med extra polispatruller.

Polisen har säkrat en del teknisk bevisning men vill inte gå in på detaljer.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.