- Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Danska härbärgen stoppar utlänningar

Elva utlänningar uppges ha frusit ihjäl.


KÖPENHAMN. Härbärgen brukar erbjuda utsatta människor sovplats när de inte har någon egen. Alla brukar vara välkomna så länge det finns plats.

Men i Danmark har ursprung nu blivit en faktor. Utlänningar nekas enligt lag plats på natthärbärgen. Detta för att de ska åka tillbaka till sina forna hemländer i stället - eller sörja för sitt boende på egen hand.

En politik och lagstiftning som uppges ha lett till att elva utlänningar som nekats plats frös ihjäl förra vintern.

Det är den tidigare danska socialministern Karen Jespersen som var mån om att ändra lagen, då hon oroade sig över att Danmark skulle bli "världens värmestuga".

Förbudet att ta emot utländska medborgare utan sovplats gäller alla härbärgen som finansieras med offentliga medel.

För att undvika att fler dör uppmanar nu socialdemokraternas talesperson i socialfrågor, Lars Aslan Rasmussen, kommunerna att bryta mot lagen och ge även utlänningar plats.

- Vi måste öppna skolor och andra offentliga institutioner och så får vi se om regeringen verkligen straffar kommunerna, säger han till Politiken.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.