1 av 2
- Foto: RPS
Nu ska brottsmisstänkta poliser utredas av externa brottsbekämpare.
2 av 2
Nu ska brottsmisstänkta poliser utredas av externa brottsbekämpare. - Foto: Kalle J

Polisen får nya internutredare

Ny avdelning ska utreda poliser som misstänks ha begått brott.


Polisens nya internutredning

Lars Göran Carlsson - som blir ny avdelningschef på Rikspolisstyrelsens internutredning - har varit polis sedan 1968. Han har tjänstgjort både som polismästare och länspolismästare och jobbat med utredningar åt Rikspolisstyrelsen.

– Ett mål för verksamheten är att vi skall ha ett stort förtroende inte bara externt utan även inom polisorganisationen och hos åklagarmyndigheten. Förutsättningarna blir bättre genom att samarbetet med åklagarna blir effektivare när de kan tala direkt med Rikspolisstyrelsen och inte behöver gå via flera olika myndigheter, säger han i ett pressmeddelande.

Sverige är ett av relativt få länder där poliser utreder sina egna kollegor i de fall de misstänks ha begått brott. Detta har öppnat för hård kritik om att kårandan står i vägen för opartiska brottsutredningar.

Statistiken talar också sitt tydliga språk - 2009 anmäldes 4 800 poliser. I åtta fall av tio avskrevs fallen utan förundersökning.

De många fall som Nyheter24 rapporterat om där poliser anklagas för övervåld och till och med dödsfall i samband med ingripanden leder sällan till åtgärder - än mindre fällande domar.

Nu ska det bli ändring på polisens processer för internutredning.

Från och med den 1 januari 2011 ska Lars Göran Carlsson leda en ny central utredningsenhet, IU, som är placerad direkt under Rikspolisstyrelsen.

– Systemet där poliser utreder poliser har ständigt blivit utsatt för kritik, säger Lars Göran Carlsson till Upsala Nya Tidning.

Den nya avdelningen ska stärka förtroendet både internt och gentemot samhället är tanken.

Internutredarna ska flyttas ut från polishusen - och därmed skapa mer vattentäta skott mellan utredare och brottsmisstänkta poliser, är tanken. Däremot är det delvis samma poliser som i dag som anställs i den nya organisationen.

– Utgångspunkten är att de som är anställda för att jobba med internutredningar i dag ska få anställning på Rikspolisstyrelsen om de vill, säger Lars Göran Carlsson i ett pressmeddelande.

Dock ska den geografiska spridningen göra att man inte jobbar i samma polismästardistrikt som dem man utreder. Dessutom ska utredningstiderna effektiviseras.

– Tanken är att ärenden ska placeras ut beroende på kompetens, men även på var i landet händelserna inträffat, säger Lars Göran Carlsson till UNT.

Men kraven på att den nya internutredningen ska bli en egen myndighet tillgodoses inte.

– Även en egen myndighet hade behövt ta in personer med koppling till poliskåren. Men det här är ett steg på vägen mot en bättre fungerande internutredning, säger Lars Göran Carlsson.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.