1 av 4
- Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
2 av 4
- Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
3 av 4
- Foto: MATHIAS CHRISTENSEN /Scanpix
4 av 4
- Foto: Felipe Morales / SvD / SCANPIX

Misstänkte terroristens svärmor muslimsk bas

Den 29-årige misstänkte Köpenhamnsterroristen är gift med dottern till Helena Benaouda, ordförande i Sveriges muslimska råd. Tidigare försvarade hon parets resa till Pakistan. Men nu har hon gjort sig oanträffbar.


Det här är de terrormisstänkta

1. En 44-årig man med initalierna MD. Tunisier bosatt i Sverige. Anhölls i Herlev, en förort väster om Köpenhamn.

2. 29-årige MA, som är svensk medborgare och född i Libanon. Anhölls i Herlev.

3. 30-årige OA, svensk medborgare. Anhölls i Herlev.

4. En 26-årig asylansökande irakier med uppehållstillstånd i Danmark. Anhölls i Greve i danska Själland. Försattes på fri fot torsdagen den 30 december, men är ännu misstänkt.

5. En 37-årig svensk medborgare, SZ, med tunisiskt ursprung. Anhölls i Jakobsberg i Stockholm.

STOCKHOLM. När MA, 29, tog med sig sin då gravida 17-åriga hustru till först Somalia och två år senare till Pakistan tillsammans med Guantánamosvensken Mehdi Ghezali försvarade hustruns mamma paret. I SVT:s Uppdrag granskning sa hon att de var oskyldiga.

När Helena Benaouda var med i SVT Debatt så sent som den 14 december i år - kort efter att en man sprängt sig själv i luften mitt bland julshoppare i Stockholms city fick hon frågan om hon känner till några terrorister i sin närhet.

– Du som har en överblick i Sverige, som ordförande för Sveriges muslimska råd, har du sett det här på nära håll? sa programledaren Belinda Olsson.

– Vi kan inte känna igen dem på det sättet. De extrema åsikterna hörs bara ”på anonyma youtubefilmer, svarade Helena Benaouda då.

Nu har hon gjort sig oanträffbar för journalister - och för sina egna medarbetare.

– Jag har själv försökt nå Helena Benaouda, men inte lyckats, säger en talesperson på medlemsföreningen Islamic Relief till Expressen.

Enligt uppgift har 29-årige MA inte längre någon relation med Benaoudas dotter. På torsdagen häktades han misstänkt för terrorplanerna mot den danska tidningen Jyllands-Posten.

Det finns möjligen också fler kopplingar till den organiserade islamiska gemenskapen i Sverige bland de misstänkta terroristerna.

Den 44-årige man med tunisiskt ursprung som har initialerna MD har själv uppgett att han jobbat på Stockholmsmoskén på Södermalm.

Men Abdallah Salah, vice ordförande i Sveriges muslimska råd, , säger att han inte har hört talas om mannen.

Moskén drivs av Islamiska förbundet i Stockholm - en av medlemsorganisationerna i Sveriges muslimska råd.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Person död: Föll från hög höjd på jobbet

Stockholm: Polisen rapporterar om rattfylleri

"Misstänkt drograttfylleri på Södermalm.", skriver polisen på sin hemsida.

Kundens vidriga upptäckt i Icas hallon: "Slängde skiten"

I dagarna gjorde en kvinna från Skellefteå en vidrig upptäckt i Icas frysta hallon. Efter händelsen kommer kvinnan inte kunna äta hallon igen...

Traderas skarpa varning till kunderna: "Var försiktig..."

"Vi tar detta på stort allvar" skriver Tradera i ett mejl till sina kunder. I det varnar de för bedragare, både i utskick på mejl och sms, eller via meddelanden på sajten.

Din sänkta skatt på 3 270 kronor hotad: "Straffar sparsamhet"

I år är skatten på sparande rekordhög. Nu vill regeringen sänka ISK-skatten. Myndigheterna som fått i uppdrag att titta på förslaget är kritiska. Men det får Nordnets privatekonom Frida Bratt att se rött.

USA väntas stoppa palestinskt FN-medlemskap

FN:s säkerhetsråd planerar en omröstning i den kontroversiella frågan om fullvärdigt medlemskap för palestinierna i världsorganisationen sent på torsdagen. USA uttrycker stor tvekan över ett godkännande av Palestina som fullvärdig FN-medlem.