1 av 2
- Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Jägare hotar nu med utökad tjuvjakt under våren.
2 av 2
Jägare hotar nu med utökad tjuvjakt under våren. - Foto: OLIVIER MORIN/AP/SCANPIX

Vargjägare hotar med tjuvjakt i vår

Aktivister stör vargjakten. Då hotar jägarna med tjuvjakt.– I vår kommer vargstammen att minska, det är vad jag tror, säger jägaren Arne Strandberg.


KARLSTAD. Vargjakten har fått en dramatisk första dag. Nio vargar har skjutits runt om i Sverige, uppger Statens veterinärmedicinska anstalt.

Men jakten i Värmland har störts av aktivister under lördagen. Bland annat har klistermärken med texten "Rädda en varg, skjut en jägare” klistrats på minst två bilar.

– Jag kan inte säga att jag blev direkt rädd. Troligen är det inget att bry sig om, och jag har inte bestämt mig för om jag ska anmäla saken till polisen, säger en av de jägare som fått det hotfulla meddelandet på sin bil, säger Arne Strandberg.

Hotar med tjuvjakt

Aktivister som protesterar mot den omdiskuterade vargjakten har även åkt runt i bil och tutat.

– Det åkte en bil fram och tillbaka upprepade gånger under lördagen och tutade vid varje passkytt, det var många som blev ordentligt förbannade, berättar Arne Strandberg.

Jägaren Arne Strandberg säger också att om jägarna inte får skjuta varg nu - kommer de göra det senare. Olagligt.

– Det här kommer garanterat att leda till mer tjuvjakt. I vår kommer vargstammen att minska, det är vad jag tror. Störningarna kan också användas som argument för att begära en förlängd jaktperiod, säger han till NWT.

Jakten pågår fram till den 15 februari.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk robotattack mot Charkiv

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

2 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.