Nätpedofil får fängelse

Tre och ett halvt års fängelse i Sveriges första groomingmål.


HELSINGBORG. En 36-årig man dömdes för att via nätet har förgripit sig på 30 unga flickor över hela landet. Straffet: Tre och ett halvt års fängelse.

Mannen är sedan tidigare dömd för våldtäkt mot barn och det var när han avtjänade sitt tvååriga fängelsestraff som han på nytt började kontakt unga tjejer. Först brevledes från sin cell och efter frigivningen via nätet.

Han blev i höstas först i Sverige med att åtalas för brott mot den så kallade groominglagen. Men domstolen underkände den paragrafen eftersom flickan i fråga sagt att hon aldrig haft för avsikt att träffa 36-åringen.

– Om någon ska kunna fällas för kontakt med barn i sexuellt syfte krävs en gemensam viljeinriktning, alltså att båda parter har för avsikt att träffas, säger rådman Lars-Olle Larsson i ett pressmeddelande.

Huvudsakligen rör åtalspunkterna utnyttjande av barn för sexuell posering.

36-åringen har utgett sig för att vara betydligt yngre och påstått att han är av kunglig börd. På det sättet har har manipulerat flickorna att sexposera via webbkamera.

Åklagaren yrkade på sex års fängelse, men Helsingborgs tingsrätt nöjde sig med tre och ett halvt år. Mannen döms i sammanlagt 39 fall av sexbrott mot barn.

36-åringen ska också betala skadestånd till flickorna som var mellan nio och tolv år gamla när brotten begicks. Skadeståndet fastställs till sammanlagt 385 000 kronor.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

Statsminister Ulf Kristersson (M) tackar Finlands nyblivne president Alexander Stubb för att ha övertygat honom att Finland skulle ta steget in i Nato. Alexander hjälpte mig att läsa Finland rätt och därmed navigera Sverige rätt. Det är jag mycket tacksam för.

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Malmö rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Davidshallsgatan", skriver polisen på sin hemsida.

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

1 timme sedan
Flygbasen Ain al-Asad i västra Irak attackerades med drönare under natten till tisdagen, meddelar en källa i det amerikanska försvaret till AP och AFP.

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

1 timme sedan
Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.