Fredrik Reinfeldt kallar uppgörelsen historisk.
Fredrik Reinfeldt kallar uppgörelsen historisk. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Regeringen och mp är överens om migration

Papperslösa ska få rätt till vård.


STOCKHOLM. Den borgerliga regeringen går samman med miljöpartiet om migrationspolitiken. I vad som kallas en "heltäckande ramöverenskommelse" enas man om flera justeringar av migrationspolitiken, bland annat för att hindra sverigedemokraterna från att få inflytande över flyktingpolitiken.

– Vi fortsätter på en väg mot en humanitet och ordning, det här är ett vägval som stänger dörren för främlingsfientliga krafter, sa statsminister Fredrik Reinfeldt (m) på en presskonferens på torsdagen.

Bland förändringarna som väntas genomföras när utredningsarbetet är klart finns papperslösas rätt till vård och gömda flyktingbarns rätt att gå i skolan, även om de vistas i landet illegalt.

Socialminister Göran Hägglund medgav att den svenska lagstiftningen kring vård för papperslösa flyktingar i nuläget är "mer rigid" än nästan hela övriga EU:s, något som nu ska förändras.

Dessutom ska en ny, fjärrde, migrationsdomstol inrättas för att handlingstiderna av asylärenden ska kunna kortas.

Kraven för anhöriginvandring mildras också något, enligt överenskommelsen.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Får bygga för att fånga in koldioxid

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.

Här är påskens olycksvägar

Påsken är en av de mest trafikintensiva helgerna på året. Hundratusentals bilar är ute på vägarna. Här är Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar under påskhelgen de senaste fem åren:

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Påsktrafiken kan bli intensiv när många i dag ger sig iväg för helgfirande - särskilt till fjällen. Man kanske behöver lite extra tid så se till att ta höjd för det, säger Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

"Larm om trafikolycka, Hököpinge", skriver polisen på sin hemsida.

Man mördade bekant med sparkar och slag

En 42-årig man döms till 16 års fängelse för att ha mördat en man i 65-årsåldern i Mölndals kommun, skriver GP.