- Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Sydafrika importerar mest vapen från Sverige

Världshandeln med vapen har ökat med en fjärdedel. Därför tappar Sverige fyra placeringar ner till tionde plats över världens största vapenexportörer.


Sverige varken ökar eller minskar särskilt mycket i vapenhandel utan ligger på samma siffror som för tio år sedan.

Handeln har dock ökat i helhet i världen och därför har Sveriges andel minskat, skriver DN.

Sverige ligger nu på tionde plats över världens största vapenexportörer och det är Sydafrika som importerar mest vapen från Sverige.

Sydafrika gjorde just en beställning på 26 Gripenplan och flygplan är det som Sverige exporterar mest. Det står för hela 49 procent av Sveriges vapenexport.

Det är det internationella fredsforskningsinstitutet Sipri i Stockholm som mäter vapenhandeln var femte år. Handeln har de senaste fem åren ökat med 24 procent, visar årets rapport.

De tre största importörerna av vapen är Indien, Kina och Sydkorea. Mycket på grund av Indiens växande konflikter med både Kina och Pakistan.

Egypten, Israel och Förenade arabemiraten är också länder som importerat mycket vapen under de senaste fem åren, skriver Sipri i rapporten.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kennedy väljer Biden före Kennedy

Man häktad för attentatsplaner mot Zelenskyj

En man har häktats i Polen, misstänkt för att ha hjälpt rysk underrättelsetjänst i planer att mörda Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Flera år gammal mat hittades på äldreboende

Matvaror som gått ut för flera år sedan, smuts och gamla matrester på golvet hittades på ett äldreboende i Mölndal på måndagen, rapporterar P4 Göteborg.

Kenyas militärchef omkom i helikopterkrasch

1 timme sedan
Kenyas militärchef och ytterligare nio högt uppsatta militärer omkom i en helikopterkrasch omkring 40 mil nordväst om huvudstaden Nairobi på torsdagen.

Polisen i Luleå rapporterar om stöld

1 timme sedan
"Storheden, kvinna stoppad efter misstänkt ringa stöld i butik", skriver polisen på sin hemsida.

Kidnappad flicka befriad efter tio år

1 timme sedan
En ung kvinna har räddats från sina kidnappare i nordöstra Nigeria, tio år efter det att hon fördes bort.