Falkvinge åt middag med de två kvinnor - "fröken A" och fröken B", som de kallas i brittisk media - som anklagat Julian Assange för sexuellt ofredande och övergrepp. Kvällen efter det påstådda övergreppet.
1 av 4
Falkvinge åt middag med de två kvinnor - "fröken A" och fröken B", som de kallas i brittisk media - som anklagat Julian Assange för sexuellt ofredande och övergrepp. Kvällen efter det påstådda övergreppet. - Foto: Privat
Rick Falkvinge har kallts till polisförhör.
2 av 4
Rick Falkvinge har kallts till polisförhör. - Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX
Anledningen är att han träffat de kvinnor som anklagar Julian Assange för våldtäkt.
3 av 4
Anledningen är att han träffat de kvinnor som anklagar Julian Assange för våldtäkt. - Foto: Alastair Grant/AP/SCANPIX
Assange befinner sig just nu i England i väntan på en eventuell utvisning till Sverige.
4 av 4
Assange befinner sig just nu i England i väntan på en eventuell utvisning till Sverige. - Foto: Matt Dunham/AP/SCANPIX

Falkvinge kallas till polisförhör

Piratpartiets grundare hade nära kontakt med Julian Assange när han besökte Sverige i fjol. Nu vill polisen förhöra Rick Falkvinge.


STOCKHOLM. Wikileaksgrundaren Julian Assange togs emot med öppna armar av piratpartiet vid Stockholmsbesöket i augusti i fjol.

Piratpartiets grundare Rick Falkvinge och Julian Assange hade vid den här tidpunkten tät kontakt och diskuterade även ett samarbete om serverutrymme - något som senare även sjösattes.

Sedan Julian Assange har anklagats för våldtäkt har Rick Falkvinge varit tyst - tills nu.

Via Twitter låter han meddela att han kallats till polisförhör.

– Människor har kritiserat mig för att inte ha pratat om Assangefallet, nu vet de varför, säger han till Nyheter24.

Anledningen till att polisen är intresserad av Falkvinge ska vara att han i mitten av augusti i fjol var på en middag tillsammans med de två kvinnor som senare polisanmälde Assange för våldtäkt.

– Jag har träffat personerna som det handlar om, på en middag dagen efter de påstådda övergreppen ska ha inträffat, säger han till Nyheter24.

Hur mycket kontakt hade du med kvinnorna?

– Jag kan naturligtvis inte svara på några frågor om kvällen.

Rick Falkvinges twittermeddelande låg uppe 15 minuter innan han raderade det. Något som Falkvinge menar var helt medvetet.

– Detta är inte något jag normalt skriver om. Jag var fullt medveten om att informationen spreds till dem som behöver veta, säger han till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.