1 av 2
- Foto: Gunnar Lundmark / SvD / SCANPIX
2 av 2
- Foto: Gunnar Lundmark / SvD / SCANPIX

Ny s-bas i blåsväder - kallade ungas säljkneg för "skitjobb"

Karin Wanngård (s) som föreslås bli nytt oppositionsborgarråd i Stockholm. Och har genast hamnat i blåsväder efter att ha dissat en hel yrkeskår.– Jag blev förskräckt, säger biträdande socialborgarrådet Ewa Samuelsson (kd).


STOCKHOLM. Efter att tidigare s-ledaren i Stockholms stadshus, Carin Jämtin, blev partisekreterare och Håkan Juholts närmaste medarbetare presenterades i måndags valberedningens förslag till Jämtins efterträdare i Stockholmspolitiken - Karin Wanngård.

Med en gång försatte hon sig själv i klistret när Wanngård i en intervju i Dagens Nyheter förklarade sin viktigaste fråga:

– Unga ska inte tvingas ta och lånas in i skitjobb, som att vara säljare och arbeta på provision, sa Karin Wanngård till DN.

"Förskräckt"

Uttalandet fick alliansen att se rött. Biträdande socialborgarrådet i Stockholm, Ewa Samuelsson (kd), ser det som ett angrepp på en hel yrkeskår.

– Jag blev förskräckt, speciellt när det kommer från socialdemokraterna som vill kalla sig ett arbetarparti. I ett samhälle behövs alla jobb, och vem är jag att avgöra vad som är ett skitjobb, säger hon till Expressen.

Samuelsson, som också är gruppledare för kristdemokraterna i stadshuset, fortsätter:

– Alla jobb måste göras och många av oss har börjat någonstans.

"Svårt få vettig lön"

Via sin pressekreterare, Christian Scharf, hälsar Wanngård följande:

– Hon menar arbetsvillkor snarare än arbete. Det finns en del av arbetsmarknaden i dag som ger dåliga villkor, och det är det hon syftar på.

– Till exempel kan det vara svårt för telefonförsäljare att nå upp till en vettig lön med den provision man får. Och i Stockholm, där man skurit ned på Komvuxutbildningar, kan unga tvingas ta ett kortvarigt jobb med inte så bra villkor, säger Christian Scharf till Expressen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.