Enligt David Lagerlöf på Expo Research har rörelsen i allt högre grad flyttat in på nätet.
1 av 3
Enligt David Lagerlöf på Expo Research har rörelsen i allt högre grad flyttat in på nätet. - Foto: FREDRIK PERSSON/Scanpix
Poliser bevakar nazistiskt nationaldagsfirande vid Tyresö slott 2009.
2 av 3
Poliser bevakar nazistiskt nationaldagsfirande vid Tyresö slott 2009. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
För första gången sedan 1940-talet fick Sverige ett nazistiskt parti i en politisk församling när Svenskarnas parti valdes in i Grästorp.
3 av 3
För första gången sedan 1940-talet fick Sverige ett nazistiskt parti i en politisk församling när Svenskarnas parti valdes in i Grästorp. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Vit makt-rörelsen - Från gatan till nätet

Den svenska vit makt-aktiviteten har minskat men på nätet växer rörelsen.


Expos årsrapport

Totalt sett genomfördes ungefär 1 500 "vit makt-aktiviteter" under 2010, vilket är en minskning, om än en marginell sådan.

De vanligaste aktiviteterna är utdelning av flygblad och att sätta upp klistermärken och affischer.

Regioner med flest aktiviteter
Stockholm 211
Värmland 186
Västra Götaland 179

Regioner med minst aktiviteter
Jämtland 0
Västernorrland 0
Blekinge och Örebro 1

Precis som i övriga samhället går det inom vit makt-rörelsen att se att aktiviteten flyttats från gator och torg till internet. Det framgår av Expos årsrapport som nu presenteras.

– De här grupperna påverkas som andra politiska rörelser. Samtidigt som aktiviteten minskat har nätforumet nordisk.nu ökat till 20 000 medlemmar, säger David Lagerlöf.

 

"Generation gratis har förstört för vit makt-musiken"

Vit makt-musiken har länge varit en av de viktigaste delarna i rörelsen men både skivbolagen och konserterna har blivit färre.

– Om det är några som förstört för vit makt-musiken så är det "generation gratis". De tjänar inga pengar längre på grund av all fildelning och liknande, säger Lagerlöf.

Enligt Expos årsrapport om vit makt-rörelsen i Sverige är det i tre län som aktiviteten ökat markant från 2009 till 2010. Värmland, Jönköping och Skåne är den oheliga treenigheten. Varför ökar det där?

– När det gäller enskilda regioner så är det oftast så enkelt att en ökning beror på att det finns enskilda personer som är drivande, säger David Lagerlöf på Expo Research, som släppt årsrapporten om vit makt-aktivitet, till Nyheter24.

På samma sätt beror en nedgång ofta på att en enskild person flyttat, hamnat i fängelse eller bytt till en annan organisation.

 

Svenskarnas parti fortsatt störst

Den största organisationen inom rörelsen är enligt Expos rapport Svenskarnas parti, före detta Nationalsocialistisk front och Folkfronten.

Partiet är enligt David Lagerlöf inte lika öppet nazistiska längre och lyckades 2010 vinna ett mandat i Grästorps kommunfullmäktige.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.