- Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Jakten på fildelare igång

Paul Pintér menar att alla som begår brott ska vara medvetna om att de riskerar att ställas till svars, vare sig det handlar om avancerad brottslighet eller nedladdning av senaste Änglagård-filmen.


Så funkar bittorrenttekniken

Bittorrent kalls en populär överföringsmodell som effektiviserar nedladdningar av stora och populära filer genom att låta alla nedladdare hjälpa varandra i ett slags P2P-nätverk. Effektiviteten kommer av att den del av den totala datamängden en användare laddat ner distribueras vidare till andra användare som inte fått just denna del. BitTorrent använder sig av kryptografiska kontrollsummor (SHA-1) för att säkerställa att datamängden inte blir korrupt. BitTorrent skapades ursprungligen av den amerikanske programmeraren Bram Cohen.

Källa: Wikipedia.   

I förra veckan rapporterade Nyheter24 om tillslaget mot torrentsajten XNT.nu. Då berättade också Svenska Antipiratbyråns jurist Henrik Pontén om deras nya strategi – att sätta åt också den stora majoritet fildelare som inte själva tillgängliggör nytt material utan bara delar sånt de laddat ner.

- Många missbedömer sin förmåga att dölja sig, många gånger har man fantastiska idéer om hur man ska skydda sig, sa han till Nyheter24 då.

Paul Pintér, nationell polissamordnare för immaterialrättsliga brott, säger till Nyheter24 att varje anmälan som kommer in först och främst ska prövas av åklagare men utesluter absolut inte att den vanlige vardagsnedladdaren snart kan ställas inför rätta.

- Enligt lagen är det olagligt, då ska man aldrig vara säker. Åklagaren avgör om man inleder förundersökning eller inte men sen när vi gör vår utredning vet man inte var man hamnar, säger Pintér till Nyheter24.

Enligt honom kommer anmälningar regelbundet in till de tre grupper i Stockholm, Göteborg och Malmö som jobbar heltid med immaterialrättsbrottslighet sedan 2010. Och det är inte bara Svenska Antipiratbyrån, som representerar filmindustrins intressen, som står bakom anmälningarna. Även skivindustrins organisation Ifpi anmäler fortsatt fildelare trots att det enorma genomslaget för strömningstjänster som Spotify och Wimp tros ha minskat den illegala nedladdningens attraktionskraft.

Paul Pintér säger också att fler tillslag är på gång. Någon skillnad på de som bara laddar ner och de som tillgängliggör nya verk vill han inte kännas vid.

- Jag tycker personligen att man inte ska begå brott över huvud taget. Vare sig det är upphovsrättsbrott, rån eller mord. Man ska känna att man gör något fel. Sen skiljer sig straffsatserna en del, säger han till Nyheter24.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

1 timme sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.