Sebatian Stenholm kämpar för att Thang Nguyen ska få stanna i Sverige
1 av 3
Sebatian Stenholm kämpar för att Thang Nguyen ska få stanna i Sverige - Foto: Privat
Kerstin Zander är en av två s-politiker som har skrivit den 59 sidor långa ansökan.
2 av 3
Kerstin Zander är en av två s-politiker som har skrivit den 59 sidor långa ansökan. - Foto: Privat
Thang Nguyen kan ingen vietnamesiska och har ingen att återvända till i Vietnam.
3 av 3
Thang Nguyen kan ingen vietnamesiska och har ingen att återvända till i Vietnam. - Foto: Privat

Nu går han under jorden "Jag skäms som svensk"

Kampen för 16-åringens liv i Sverige har börjat.


Uppmärksamhet i medierna

Klass 9D började direkt när beskedet om Thang Nguyen kom, att jobba med alla knep för att få ut historien om utvisningen i olika medier.

Det uppmärksammades lokalt i Hallandsposten och i radion. Däremot ska TV4 Halland ha tackat nej till att göra något, enligt klassföreståndaren Maria Norrman.

Men uppmärksamheten stannade inte där. SVT:s Hallandsnytt har också tagit upp hans historia.

P4 Halland har pratat med Migrationsminstern Tobias Billström. Han ville dock inte uttala sig om det enskilda fallet utan pratade i stället om vad han tyckte generellt.

HYLTE. Tiden är ute för 16-åriga Thang Nguyen. Men hans kamp mot migrationsverket fortsätter. Trots att han skulle ha utvisats i måndags hålls han gömd från myndigheterna.

– Han är vid gott mod men det är klart att det är psykiskt påfrestande vara gömd, säger kvinnan som håller Thang Nguyen gömd, till Nyheter24.

För en vecka sedan skrev vi om 16-åringen som tillsammans med sina syskon kom hit för sju år sedan från Vietnam. Thang Nhuyen som absolut inte har något att återvända till och inte ens kan prata vietnamesiska längre får nu stöd i sin kamp från flera håll. Under tiden som han håller sig gömd kämpar de Halländska S-politikerna Sebastian Stenholm och Kerstin Zander för hans rätt att stanna i Sverige.

Tillsammans har de lämnat in en 59 sidor lång ansökan om verkställighetshinder. I och med ansökan hoppas de att man nu kommer förlänga datumet för utvisningen.

– Man blir för förbannad när myndigheter inte sköter sitt jobb, säger Sebastian Stenholm till Nyheter24.

De två politikerna anser bland annat att det finns ett stort problem i att migrationsverket inte har gjort en helhetsbedömning. Migrationsverket har till exempel inte haft någon kontakt med hans skola. Det har inte heller kollat upp hans språkliga förmåga, menar Stenholm.

Och med hjälp av Sebastian Stenholm har Nyheter24 fått kontakt med kvinnan som håller honom gömd.

– Han är rätt tystlåten och dämpad men det är svårt att veta vad som rör sig inom honom, säger kvinnan som har valt att vara anonym.

Det var när hon tillsammans med sin sambo började diskutera det som hade hänt med Thang Nguyen som hon kände att hon var tvungen att agera.

– Man har ett ansvar som med medmänniska. Jag skäms som svensk. Man kan inte ha honom här i sju år och sen bara skicka ut honom till ingenting, säger hon till Nyheter24.

Thang Nguyen har nu gömt sig i sex dagar i rädsla för att bli tagen av Migrationsverket. Kvinnan berättar att han för de mesta sitter inomhus framför datorn. Han är rädd för att vistas ute bland folk och rör sig knappt utanför huset. Hon är också rädd för att prata med andra då hon inte vet vilka man kan lita på. Och några som hon verkligen inte kan anförtro sig till är myndigheterna.

– Man gömmer sig bakom lagar och paragrafer och visar inget sunt förnuft. Jag är rädd att jag inger honom falskt hopp nu och om det skulle bli bakslag så känns det som jag sviker honom.

Men stödet kommer också från annat håll. På Facebook har det bildats en grupp som heter Thang Nugyen, vi kommer sakna dig. I skrivande stund har gruppen 850 medlemmar varav en till och med har skrivit en låt till honom.

Lyssna på låten här:

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Polisen rapporterar om brand, Nacka

"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.