Tobias Billström.
1 av 3
Tobias Billström. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Kd trodde att de skulle kunna infria vallöftet. Men nu säger moderaterna ifrån.
2 av 3
Kd trodde att de skulle kunna infria vallöftet. Men nu säger moderaterna ifrån. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
3 av 3
- Foto: Karin Tengby / Röda Korset / SCANPIX

"M slår mp och kd på migrationsfingrarna"

Eric Rosén: "Den stora förloraren är inte politiker".


Papperslösas rättigheter till vård i dag

Papperslösa i Sverige har enligt lag endast möjlighet att få akut vård, men måste då betala de faktiska kostnaderna för denna. Det innebär att priset för ett besök på akuten blir ca 2 100 kr och att en komplikationsfri förlossning kostar ca 20 000-25 000 kr.

Vissa landsting har tagit egna beslut om vilken rätt till vård papperslösa har i deras landsting. Detta gäller bland annat Stockholms läns landsting och Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. I Stockholms län har t ex alla kvinnor rätt till mödravård och alla barn rätt till vård på samma villkor som övrig befolkning.

Källa: Lakareivarlden.org

När miljöpartiet och regeringen i början mars triumferande meddelade att de slutit en ”historisk och heltäckande” överenskommelse om migrationspolitik var vi rätt många som rynkade lite på näsan. Historisk kändes som minst sagt ett överord. Men visst. Det var en överenskommelse på ett antal punkter. Inga radikala förändringar men regeringen tycktes åtminstone ha tagit visst intryck av den kritik Sverige fått från bland annat FN för att vi inte erbjuder papperslösa eller gömda flyktingar vård och skola (för barnen). Nu skulle detta äntligen erbjudas på rimliga villkor.

Kristdemokraterna skrev stolt att de fått igenom två av sina vallöften (ett annat var förresten det nu slopade kravet på utökat vårdnadsbidrag) och övertygat allianskollegorna om det förträffliga i att ge papperslösa barn skola och alla papperslösa vård. Men kd och miljöpartiet, som också tog åt sig en hel del ära för att förslaget blev verklighet, ser nu ut att få gå tillbaka till väljarna och konstatera att man ropat hej för tidigt.

Migrationsminister Tobias Billström (m) avfärdar nu alltså helt att reformen skulle gälla så brett som de övriga partierna gjort gällande. Det handlar om ”vissa grupper, inte allt åt alla”, slår han fast. Därför ska utredningen nu kompletteras, menar migrationsministern.

Det innebär att moderaterna i princip återgår till den linje de hade innan överenskommelsen. Det innebär, om moderaterna får sin vilja igenom, en stor prestigeförlust för det så överenskommelsestolta miljöpartiet och ännu ett supertungt nederlag för de redan svårt marginaliserade kristdemokraterna.

Samtidigt kan man såklart ha förståelse för att moderaterna och Billström nyper till med hårdhandskarna. De har initiativet och de är opinionsmässigt särklassiga. Dessutom kanske en utredningskomplettering i frågan lugnar de sverigedemokrater som varit på krigsstigen den senaste tiden och därför gett sitt stöd till oppositionen i flera avgörande frågor.

Den stora förloraren är dock inte politiker utan den papperslöse eller gömda flyktingen.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glatt på Asienbörserna

Stopp för fler hotell i Amsterdam

Den som vill bygga nya hotell gör bäst i att söka sig någon annanstans än till Amsterdam.

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

2 timmar sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.

Explosion i Trelleborg

2 timmar sedan
Någon form av explosion har skett vid en bostadsföretags lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg. Det hela utreds som misstänkt allmänfarlig ödeläggelse, skriver polisen på sin hemsida.

Trelleborg: Polisen rapporterar om detonation

3 timmar sedan
"Flera polispatruller beordrades till Syster Jennys Väg i Trelleborg med anledning av en sprängning/detonation.", skriver polisen på sin hemsida.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

3 timmar sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.