- Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Flykting tvingades spela slav i skolan - döms för misshandel

Rollspelet spårade ur när läraren hade lämnat eleverna ensamma.


SLAVAUKTIONEN I LUND

Kontroversen med pojken som i artikeln, som uppmanades spela slav vid rollspelet i Sundsvallsskolan, följer tätt på skandalen där Hallands nation i Lund höll en "slavauktion" på en fest med djungeltema.

De bad snart om ursäkt för det inträffade men anmäldes ändå för hets mot folkgrupp.

Om någon liknande anmälan eller motanmälan mot misshandeln förekommit i det här fallet är okänt.

SUNDSVALL. Det var i samband med en redovisning om slaveri och slavhandel som eleverna på en skola i Sundsvall skulle genomföra ett rollspel. Omedelbart föreslogs att en afrikansk flyktingpojke i klassen skulle spela rollen som slav. Något som i kombination med att texten "neger är lika med slav" skrivits på en av dataskärmarna i klassrummet gjorde pojken mycket upprörd och ledsen.

Han reagerade genom att slå till den av eleverna som föreslagit honom i slavrollen och visst tumult uppstod i klassrummet. Den slagne eleven skadades över huvud taget inte men händelsen anmäldes ändå av mamman till den slagne eleven.

Ärendet gick till rättegång där flyktingpojken och dennes försvarare hävdade att slaget utdelats under förmildrande omständigheter som att han kränkts av klasskamraterna. Dessutom hade läraren lämnat eleverna ensamma i samband med redovisningen och rollspelet, uppger Dagbladet.

Tingsrätten bedömer dock inte det inträffade som nödvärn och dömer i stället pojken till 20 timmars ungdomstjänst för misshandel.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!