Göran Persson 2002, omgärdad av "inte världens mest briljanta regering"
1 av 2
Göran Persson 2002, omgärdad av "inte världens mest briljanta regering" - Foto: Mark Earthy/Scanpix
Winston Churchill, en av historiens stora citatspottare.
2 av 2
Winston Churchill, en av historiens stora citatspottare. - Foto: Scanpix

Citatet - orden vi inte glömmer

Nyheter24 väljet ett citat som berättar om svunna tider, men som kanske kan säga något om samtiden.


CITATET

Varje vecka lyfter Nyheter24 fram ett klassiskt, roligt, dramatiskt eller idiotiskt citat ur historien. Det kan vara från förra veckan eller från förrförra årtusendet. Men det är alltid ord som fastnat hos oss antingen på grund av orden i sig eller sammanhanget de uttalades i.

Citatboken, gärna strategiskt placerad som okynnesläsning på toaletter och soffbord, är en aldrig sinande skatt av nostalgi, kunskap och trams. Men det bästa är ju förstås att ett citatlexikon alltid fylls på kontinuerligt. Som livets cirkel...

Idag vill Nyheter24 lyfta fram ett av det mest självgoda, upprepade, roligaste och älskade respektive hatade citatet i svensk politisk nutidshistoria:

Göran Persson till Erik Fichtelius:

"Jag är ju så klart gynnad av att Bildt är så jävla dålig va."

Denna brutala sågning av tidigare statsminister och nuvarande utrikesminister Carl Bildt ägde rum 1999 i samtal med SVT-journalisten Erik Fichtelius under inspelningen av dokumentären "Ordförande Persson".

Det är ändå inte så mycket VAD Persson säger som HUR han säger det. För att fullkomligt greppa Perssons översitteri måste man lyssna på tonhöjningen som han tar till från och med ordet "Bildt" (se videolänk nedan). Persson tar alltså till samma retoriska knep som nutida hitlåtar, man höjer tonen ett steg under sista powerrefrängen. Det här citatet är en klassiker bland klassiker från Sveriges tid under Göran Persson. Arrogant och grisigt kanske, men omöjligt att värja sig från. Som en perfekt hitlåt.

Men om vi leker med tanken, skulle inte samma sak kunna ske igen? Tänk er Fredrik Reinfeldt (m) på promenad med PJ Anders Linder (SVD):

– Jag är ju naturligtvis gynnad av att Juholt (s) är så jävla dålig nu med Libyen-frågan nu va........

Det är först DÅ som Fredrik Reinfeldt kan bli "Fredrik" med hela svenska folket.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!