Lena Sommestad föreslogs på måndagen till ny ordförande för socialdemokraternas kvinnoförbund.
1 av 3
Lena Sommestad föreslogs på måndagen till ny ordförande för socialdemokraternas kvinnoförbund. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Nalin Pekgul får lämna uppdraget efter åtta år.
2 av 3
Nalin Pekgul får lämna uppdraget efter åtta år. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Ursula Berge tror inte att Pekgul får lämna på grund av att hon förknippas för mycket med Mona Sahlin.
3 av 3
Ursula Berge tror inte att Pekgul får lämna på grund av att hon förknippas för mycket med Mona Sahlin. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Sahlinkompis rensas ur kvinnoförbundet

Socialdemokraterna fortsätter att svänga mot vänster.


Om Lena Sommestad

- Miljöminister under åren 2002-2006.

- Gick öppet emot regeringens ja-linje i EMU-valet 2003.

- Var mycket aktiv i eftervalsdebatten och föreslogs av det socialdemokratiska studentförbundet till ny partiledare.

- Har haft störst stöd i Skåne, Jämtland och på Gotland.

- Är professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet. Bedriver bland annat forskning om välfärd.

Hennes tre ambitioner som ordförande för s-kvinnor

- Återföra kvinnofrågorna till centrum av svensk politik

- S-kvinnor ska ha en nyckelroll i partiets förändring

- Satsa på lokalt arbete och stärka medlemmarnas inflytande

STOCKHOLM. Vänstersvängen inom socialdemokratin fortsätter. Välfärdsforskaren och tidigare miljöministern Lena Sommestad föreslås som ny ordförande i partiets kvinnoförbund.

– Det är ytterligare ett steg åt vänster, hon är en tydlig välfärdsförespråkare. Men det är också en tydlig signal mot det akademikerförakt som finns i rörelsen, säger Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR och s-märkt debattör, till Nyheter24.

På måndagen föreslogs den 54-årige ekonomiprofessorn, en av fyra kandidater, av en enhällig valberedning som i ett pressmeddelande skriver att förbundet "behöver en nystart".

Sommestad kritiserade tidigare i år socialdemokratin för att ha "köpt hela den borgerliga världsbilden" och förklarade i ett tal att "en annan värld är möjlig". Inte helt olikt Håkan Juholts "ett annat Sverige är möjligt".

"Förvånad att hon valdes om förra gången"

Den nuvarande ordföranden för s-kvinnor, Nalin Pekgul, var också nominerad men kommer alltså lämna sin roll. Hon har länge varit en av Mona Sahlins största anhängare.

– Men jag tror inte att det är därför hon inte får fortsätta. Hon har suttit länge (sedan 2003, reds. anm.), då är det ganska naturligt. Jag var förvånad när hon valdes om förra gången, säger Ursula Berge.

Lena Sommestad är enligt Berge en viktig person inom partiet med god förankring som tillhör en åsiktsfalang som behövs. Det är snarare det politiska spelet än det politiska innehållet som hon behöver förbättra.

– Hon är inte den största mediala giganten direkt. Det gäller att paketera det på ett gångbart sätt, säger Berge, som ändå tror att valet av Sommestad kan bli ett lyft för socialdemokraterna.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

1 timme sedan
Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.