Ungdomarna på bilden gillar uppenbarligen alkohol och har inget med innehållet i artikeln att göra.
1 av 2
Ungdomarna på bilden gillar uppenbarligen alkohol och har inget med innehållet i artikeln att göra. - Foto: Kyrre Lirn/SCANPIX
Dataspelen kan vara orsaken till att allt fler pojkar väljer Joltcolan framför ölen.
2 av 2
Dataspelen kan vara orsaken till att allt fler pojkar väljer Joltcolan framför ölen. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Niondeklassarna dricker mindre - tack vare dataspelen

Nioendeklassarna dricker och röker allt mindre.


Rökning och droger i procent

Från 2009 till 2011 har andelen rökare i årskurs nio sjunkit från 23 till 19 procent bland pojkarna och från 30 till 26 procent bland flickorna.

Av 2011 års niondeklassare testade nio procent av pojkarna och sex procent av tjejerna narkotika.

STOCKHOLM. 5 000 elever kan inte ha fel. Den årliga undersökning visar att alkoholkonsumtionen bland pojkar sjunker till rekordlåga nivåer. Det är Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN), som har låtit elever från 300 klasser svarat på frågorna om deras dåliga vanor.

– En av anledningarna till att det just är pojkar som dricker mindre är att dataspelen är mer populära bland killar, säger Björn Hibell CAN:s direktör till Nyheter24.

Undersökningen visar att det inte bara är supandet som minskar bland unga tjejer och killar. Rökningen är inte heller lika coolt längre. Bara var femte kille och var fjärde tjej i årskurs nio röker.

– Uppenbarligen var det coolare att dricka förr. Vi har även frågat klasserna om narkotika och där har vi sett att utvecklingen har stannat av de senaste åren, säger Björn Hibell till Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.