Riksdagsledamoten Richard Jomshof ingår också i "Fyran" som styr.
1 av 4
Riksdagsledamoten Richard Jomshof ingår också i "Fyran" som styr. - Foto: LEIF R JANSSON/SCANPIX
Kent Ekeroth åsikter och initiativ har skapat oreda inom partitoppen.
2 av 4
Kent Ekeroth åsikter och initiativ har skapat oreda inom partitoppen. - Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Jimmie Åkesson och Björn Söder ingår i "De fyras gäng" som fortfarande styr partiet.
3 av 4
Jimmie Åkesson och Björn Söder ingår i "De fyras gäng" som fortfarande styr partiet. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Mattias Karlsson till höger ingår i Jimmie Åkessons gäng. Till vänster syns Erik Almqvist politisk sekreterare.
4 av 4
Mattias Karlsson till höger ingår i Jimmie Åkessons gäng. Till vänster syns Erik Almqvist politisk sekreterare. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

"Partiet uppfattar inte Ekeroth som ett problem"

Trots det slås SD-toppen Kent Ekeroths initiativ ned av Jimmie Åkessons partiledning.


Splittringen inom SD

Efter att den planerade konferensen ställdes in hävdade SD:s presschef Martin Kinnunen att någon islameringskonferens aldrig ens varit planerad. I stället menade han att Kent Ekeroth enbart bokat en lokal och gjort det på eget initiativ. Ekeroth avfärdade därefter Kinnunens uttalande och skrev på bloggen: "... en sak kan ni vara säkra på; om jag hade planerat, bjudit in och arrangerat en stor konferens med internationella gäster, hade inte medias löjeväckande skrämselförsök hindrat denna konferens (vi vet alla var denna webbplats syftar på som motiv). Jag hade hållt den exakt som planerat, till medias förtret (gör det ännu roligare såklart)."

Läs hela inlägget.

STOCKHOLM. Först bokade Kent Ekeroth in en konferens om islam och "islamisering" i riksdagens andrakammare.

Men efter händelserna i Norge ändrades planerna och konferensen ställdes in. Då gick presschefen - Martin Kinnunen - också ut och sa att det aldrig har funnits några planer på en islamiseringskonferens och skyller på att det hela var Ekeroths egna initiativ.

Ekeroth själv hävdar dock att en konferens om islamiseringen visst ska bli av och att den bara skjutits upp.

Turerna har varit många och Ekeroths privata planer för partiet visar på splittring inom den självaste partitoppen. Men det finns trots det en tolerans för Ekeroths utspel.

– Kent Ekeroth har ju hela tiden varit väldigt frispråkig om islam och muslimer. Han har en hård retorik men det har man inte uppfattat som ett problem i partiet utan han har kunnat säga det här offentligt, säger Anders Dalsbro, redaktör för tidskriften Expo, till Nyheter24.

Tidigare har "De fyras gäng" med Jimmie Åkesson, Björn Söder, Mattias Karlsson och Richard Jomshof utpekats som de som styr Sverigedemokraterna. Men i och med intåget i riksdagen förra året är den nuvarande riksdagsgruppen ett tydligt ledarskikt menar Anders Dalsbro. Kent Ekeroth är en av dem som ingår i gruppen och har fått tydlig och stark roll med titeln internationell sekreterare.

– Ekeroth är väldigt radikal och han tror mycket på konspirationsteorier om muslimerna. Han har ett väldigt rakt sätt att uttrycka sig och han är den i partiet som umgås mest med antimuslimrörelser ute i Europa, säger Anders Dalsbro, till Nyheter24.

Är Kent Ekeroth ett störningsmoment?

– Jag tror inte att Ekeroth avviker politiskt från partiet.

Finns det några risker för att en splittring inom SD likt Ny Demokrati på 90-talet?

– Jag tror att det finns en oro för sådana typer av splittringar. Till exempel 2001 när Nationaldemokraterna bildades och många lämnade. Men Sverigedemokraterna är inte lika svajiga som Ny Demokrati var. De har byggt sin partiorganisation under väldigt lång tid och har erfarenhet av det politiska arbetet, säger Anders Dalsbro.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!