Facebook stänger ner konton för vissa fångar.
Facebook stänger ner konton för vissa fångar. - Foto: SCANPIX

Kriminalvården inte oroad över interners internettillgång

Problemet förekommer i princip inte, enligt säkerhetschefen.


Wass om facebook och brott

"Ibland görs olyckliga formuleringar i stil med ”brotten på Facebook ökar” när det i själva verket är förekomsten av ordet Facebook i polisförhör och rapporter som ökat. Eftersom extremt många svenskar är anslutna till Facebook är det ju inte konstigt att tänka sig att det också spelar en vardagsroll i även brottslingars och brottsoffers liv."

Fredrik Wass om att dra för stora växlar på facebookkopplingen till kriminalitet.

På torsdagen kunde Nyheter24 berätta om den dömde pedofil i Kalifornien som sökt upp och kontaktat tidigare brottsoffer via Facebook. Tillgång till sociala medier har han fått via insmugglade smartphones som cirkulerat på fängelset. Fallet är ett av många och ett samarbete inleds nu mellan den amerikanska polisen och facebook för att få bort interner från nätverket.

I Sverige är situationen en annan. Enligt kriminalvården är insmugglade telefoner inget problem i svenska fängelser. Säkerhetschefen Christer Isaksson säger att noggranna tekniska kontroller genomförs på flera olika sätt men att någon statistik över beslag och liknande inte förs.

- I dag är det inte längre något större problem på våra säkerhetsanstalter, knappt något problem alls, säger han till Nyheter24.

Isaksson säger att han inte känner till något liknande fall som det med den amerikanska pedofilens facebookkontakter i svenska fängelser.

Kollar någon om intagna är aktiva på facebook eller i andra sociala medier och forum? 

- Ingen intagen på slutna anstalter i Sverige ska ha access till internet. Däremot kan man naturligtvis skicka brev och någon kan facebooka utifrån det.

Någon blockeringssignal eller motsvarande för att störa internetuppkopplingar används dock inte.

- På sådana anstalter ska ingen blockering behövas eftersom ingen ska ha access till internet. Vad gäller blockering av mobiltrafik, ja, men det går också att detektera.

Samtidigt är kriminalvården enligt Christer Isaksson hela tiden noggrann med att hålla koll på vilka nya kommunikationskanaler som dyker upp.

- Ja, vi följer utvecklingen nära, hotbildsförskjutning kallar vi det, och agerar därefter, säger han till Nyheter24.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!