Detta trots att hon är både dement, synskadad och har läkarintyg på att hon behöver vård. 
Observera att kvinna på artikeln inte har någon koppling till artikeln.
1 av 3
Detta trots att hon är både dement, synskadad och har läkarintyg på att hon behöver vård. Observera att kvinna på artikeln inte har någon koppling till artikeln. - Foto: Ramon Espinosa / AP / SCANPIX
Läkaren Claes von Segebaden menar att utvisningen är direkt omänsklig med tanke på omständigheterna.
2 av 3
Läkaren Claes von Segebaden menar att utvisningen är direkt omänsklig med tanke på omständigheterna. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
90-åriga Ganna Chyzhevska är inte längre välkommen i Sverige.
3 av 3
90-åriga Ganna Chyzhevska är inte längre välkommen i Sverige. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Dement 90-åring sparkas ut från Sverige: "Behandlingen är inhuman"

Hon är dement, synskadad, har läkarintyg på att hon inte klarar sig ensam och inga släktingar kvar i hemlandet. Trots det utvisas 90-åringen, skriver ETC Stockholm.


Varför får hon inte stanna?

Avslaget motiverades med att 90-åriga Ganna Chyzhevska inte hade ett tillräckligt nära familjeband till dottern Svetlana Otto.

Hon hade inte sökt uppehållstillstånd direkt när dottern flyttade till Sverige och inte heller bott med Svetlana i Ukraina.

- Att hon inte sökte direkt var för att hennes man levde då, säger barnbarnet och fortsätter:

- Min mamma var 50 år när vi flyttade hit. Det är inte så vanligt att man bor med sina föräldrar när man är 50 år.

Migrationsverket

För att få ett uppehållstillstånd krävs antingen de vanliga skälen - arbete, studier eller asyl - eller så kan Migrationsverket göra en prövning om det finns "synnerligen ömmade omständigheter", skriver ETC Stockholm.

Vilket myndigheterna inte anser vara fallet denna gång.

– För att få uppehållstillstånd av hälsoskäl krävs att det inte finns någon vård att få i hemlandet. Gäller det en vuxen person ska man i stort sett riskera att dö om man åker tillbaka.

- Det spelar ingen roll att vården är bättre i Sverige, eller vilka ekonomiska möjligheter man har att få vård i hemlandet. Lagstiftningen är väldigt hård på den punkten, säger Migrationsverkets rättschef, Mikael Ribbenvik, som menar att det finns en rad begränsningar i lagstiftningen.

STOCKHOLM. 90-åriga Ganna Chyzhevska sökte uppehållstillstånd i Sverige när hon blev ensam i Ukraina efter att hennes man dött.

Alla hennes anhöriga bor här. Ändå envisas myndigheterna med att utvisa henne. Trots att 90-åringen både är dement, synskadad och har läkarintyg på att hon behöver vård.

- Min son och mormor kan kommunicera, trots att hon inte riktigt kan kommunicera med någon annan. De är kanske mer på samma nivå, säger barnbarnet Anna Otto, som dragit igång en kampanj för att få ha kvar sin ensamma mormor i landet, till ETC Stockholm.

- Hon förstår inte riktigt situationen och tror att det är mamma som inte vill ha kvar henne.

"Har inga anhöriga kvar"

Avslaget kom i mitten av juni i år.

Då nekade Kammarrätten 90-åringen uppehållstillstånd och på måndag kommer beslutet om när hon ska transporteras tillbaka till Ukraina.

- Mormor har inga anhöriga kvar där, har ingenstans att ta vägen och hittar inte. Hon behöver hjälp med allt från att tvätta sig till att köpa mat, berättar barnbarnet för ETC Stockholm.

Därför har Otto gjort allt för att hennes mormor ska få stanna.

Bland annat har 400 namnunderskrifter samlats in och en demonstration organiserades även i Stockholm förra lördagen.

Läkaren: det är omänskligt

Läkaren Claes von Segebaden har undersökt Ganna Chyzhevska. Enligt honom är migrationsverkets beslut rentav omänskligt.

- Vad hon behöver är trygghet och omvårdnad. Att skicka henne tillbaka till Kiev där hon inte har en enda anhörig, det vore direkt inhumant, säger Segebaden till ETC Stockholm.

- Hennes möjligheter att klara sig själv är jättedåliga. Jag skulle inte vilja att min mormor eller farmor blev föremål för det här, säger läkaren.

Anna Otto har lämnat in en anmälan till Migrationsverket tillsammans med namnunderskrifterna och läkarintyget. Trots det ser hennes chanser mörka ut.

- Jag har hoppet kvar. Men vår advokat tror inte att läkarintyget kommer räcka, säger hon till Stockholm ETC.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!