Arbetsmiljöverket bestämde under fredagen att skolan ska stängas.
Arbetsmiljöverket bestämde under fredagen att skolan ska stängas. - Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX

Mystisk sjukdom stänger skola

Elever och lärare har blivit sjuka i flera omgångar sedan de vistats i skolans byggnader.


Kan få böter

Om skolan mot all förmodan bryter förbudet har Arbetsmiljöverket lagt ett bötesbelopp på 100 000 kronor.

Förbudet gäller dock inte i samband med att personalen går in i lokalerna för att hämta sina personliga tillhörigheter och sådant material som behövs för fortsatt undervisning i andra lokaler.

Det gäller inte heller i samband med att läkare undersöker om fortsatt vistelse är möjlig för enskilda arbetstagare.

GÖTEBORG. I ett års tid har ovanligt många blivit sjuka av en mystisk sjukdom. Näsblod, hosta och huvudvärk har varit några av symptom för de lärare och elever som i omgångar blivit sjuka när de befunnit sig i skolans lokaler.

Och under fredagen kom beskedet. Arbetsmiljöverket stänger Studieförberedande Centrum och nu står 275 elever utan lokaler.

– I vintras var vi säkra på att vi hade hittat problemet. Vi rengjorde ventilationen efter att vi trodde att det hade kommit in material från en renovering. Sedan storstädade vi hela skolan. Men det har inte hjälpt, säger Karl-Johan Höjer, gymnasieområdeschef, till Nyheter24.

Karl-Johan Höjer säger dock att ingen av de insjuknade personerna har haft allvarliga problem. När personalen och eleverna gick på sommarlov och inte vistades i Studieförberedande Centrums lokaler försvann också symptomen. Men när de kom tillbaka till skolans lokaler igen den 19 augusti började allt om igen.

Vad betyder det här för eleverna?

– Det betyder att vi löser de andra lokalerna så långsiktigt som möjligt. Lokaler har vi från och med tisdag men undervisning börjar på måndag med någon utomhusaktivitet, säger Karl-Johan Höjer.

På Arbetsmiljöverket var beslutet solklart och gäller på obestämd tid tills en läkare bedömer lokalerna som säkra.

– Det har varit  så många som fått besvär och därför stänger vi nu ner skolan. Det hade varit skillnad om det var enstaka fall, säger Hans Kirudd, biträdande tillsynsdirektör.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

1 timme sedan
En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.