Sverigedemokratisk ungdom i Göteborg.
1 av 2
Sverigedemokratisk ungdom i Göteborg. - Foto: ADAM IHSE / EXPONERA / SCANPIX
Polisen håller koll på motdemonstranter vid en SDU-demonstration i Göteborg i april i år.
2 av 2
Polisen håller koll på motdemonstranter vid en SDU-demonstration i Göteborg i april i år. - Foto: ADAM IHSE / EXPONERA / SCANPIX

SD skyller attackerna på vänstern

"Polisen är en politisk myndighet och det måste till en vilja till att stoppa vänsterelementen men den viljan finns inte i dag."


Polisen utreder attackerna

I Eskilstuna har polisen valt att lägga locket på. Attacken mot Therese Borg kommenteras inte längre i media och när Nyheter24 frågar varför de inte uttalar sig ges inget svar.

Bert Hultman arbetar med grova brott på länskriminalen i Sörmland och den som har hand om attacken mot SD-politikern i Gnesta. Han säger att de än så länge inte har några misstänkta men att de inte kan utesluta att händelsen har kopplingar till det som hände i Eskilstuna.

ESKILSTUNA/GNESTA Den senaste tiden har flera SD-politiker utsatts för vad de kallar politiskt våld. Och inom Sverigedemokraterna är de eniga om att det är vänstern som ligger bakom attackerna. En av de som utsatts för fysiskt våld är Sverigedemokraternas kanslichef - Mikael Valtersson - då han misshandlades efter ett torgmöte i Norrköping anordnat av SDU.

– Jag kan inte peka ut någon men jag misstänker att det är personer från autonoma vänstern, säger Mikael Valtersson, till Nyheter24.

Den senaste attacken mot en Sverigedemokrat i hemmet ägde rum på måndagsnatten där en kommunfullmäktigeledamot i Gnesta utsattes för försök till mordbrand.

Men även SD-politikern Therese Borg från Eskilstuna har blivit attackerad i hemmet. Natten till den 20 augusti fick hon två vardagsrumsfönster krossade av stenar och på dörren satt ett tydligt meddelande där AFA Eskilstuna tog på sig handlingen.

– Jag misstänker att det är politiskt. Tittar man på statistiken är det autonoma grupper som ligger bakom den här typen och AFA hör ju dit, säger Therese Borg, till Nyheter24.

När Mikael Valtersson misshandlades efter torgmötet i Norrköping var SDU-ordförande Gustav Kasselstrand även på plats. Han tycker att det är ett stort problem att polisen inte skyddade dem tillräckligt bra.

– Det är extrema grupper från vänsterkanten som ligger bakom det här, säger han och fortsätter.

– Polisen är en politisk myndighet och det måste till en vilja till att stoppa vänsterelementen, men den viljan finns inte i dag.

När Nyheter24 söker partisekreterare Björn Söder för en kommentar säger presschefen Martin Kinnunen att han inte vill prata. Men i ett pressmeddelande säger han sig vara orolig över utvecklingen.

AFA
/
/
/
/
/
SDU
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Kadyrov sjuk – Kreml letar arvtagare

Polisen i Boden rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Singelolycka på Garnisindsgatan/Kyrkgatan i Bodens centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Älvsbyn

1 timme sedan
"Larm om trafikolycka på riksväg 94/länsväg 356 i Älvsbyn.", skriver polisen på sin hemsida.

Vinstlyft för Hemnet

1 timme sedan
Bostadsannonssajten Hemnet redovisar ett rörelseresultat på 99 miljoner kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 68 miljoner under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Stort vinstfall för JM

1 timme sedan
Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

1 timme sedan
"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.