Hells Angels utmanas av Stockholms gatugäng.
1 av 3
Hells Angels utmanas av Stockholms gatugäng. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX /
Bandidos och Hells Angels har inte samma status längre.
2 av 3
Bandidos och Hells Angels har inte samma status längre. - Foto: MARK BAKER/AP/SCANPIX
Stockholm erbjuder de kriminella en stor marknad.
3 av 3
Stockholm erbjuder de kriminella en stor marknad. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Gängen positionerar sig i Stockholm - MC-klubbarna tappar mark

Utpressning, narkotikaförsäljning och krogrelaterad brottslighet är några av delarna som den lukrativa och kriminella Stockholmsmarknaden erbjuder.


Gängkrigen i Sverige

De kriminella MC-gängen är många i Sverige. Och den senaste tiden har de bråkat med varandra vid ett flertal tillfällen.

I mitten på augusti var det väldigt nära ett MC-krig mellan Bandidos och HA i Karlstad. Bakgrunden till det upptrappade våldet mellan gängen är en misshandel på strippklubben Maxim där en Bandidosboss fick stryk av Hells Angels. Tre dagar senare kom hämnden när en anhängare till HA blev misshandlad på sin arbetsplats. Polisen kommenterade det hela med att det nu var "1-1" mellan de grovt kriminella gängen. Efter ungefär två veckors kamp kunde polisen konstatera att det lugnat ner sig i Karlstad och någon form av fred hade infunnit sig.

Bandidos chapter i Malmö var också inblandade i en skottlossning på Möllevångstorget i Malmö i slutet på augusti. Black Cobra ska även de ha befunnit sig på platsen där okänd person ska ha träffats men förts bort med en bil innan polisen kom fram till platsen. Dagen efter sköts en 19-årig medlem ur Black Cobra till döds när han åt vid ett gatukök mitt i centrala Malmö. Den avrättade mannen ska ha befunnit sig på platsen med minst två medlemmar från Outlaws.

Den 6 september utbröt skottlossning och knivslagsmål på en restaurang mitt i Stockholm. Tre personer kördes till sjukhus varav en fortfarande ligger nedsövd. De kriminella gängen Bandidos, Outlaws och Hells Angels med undergruppen Red and white crew tros vara inblandade.

Måndagen den 20 september häktas en 36-årig man med kopplingar till Hells Angels för knivmordet på High Chaparral.

STOCKHOLM. Efter den senaste tidens oroligheter inom den kriminella världen kan Nyheter24 nu avslöja att flera gäng positionerar och etablerar sig i Stockholm.

Förra veckans krogslagsmål, där en person knivskars allvarligt i halsen, på restaurang El Cocodrillo uppges vara ytterligare ett steg i det upptrappade våldet. Enligt polisen ska Hells Angels supportergrupp Red and white crew gått till attack mot Outlaws eller Bandidos som befann sig på restaurangen.

Men det är inte bara MC-gängen som försöker få grepp om den lukrativa och omättade kriminella marknad som Stockholm erbjuder.

- Jag skulle inte påstå att just mc-gängen vinner mark, utan det handlar om att olika grupperingar positionerar sig. Några vill etablera sig eller expandera sin verksamhet, medan den gamla strukturen försöker behålla sin maktposition, säger Amir Rostami, projektledare för polisens gängpreventiva EU projekt (SGIP), till Nyheter24.

Det som händer i dag får man ställa i relation till vad som har hänt under en längre period, menar Amir Rostami. Generellt sett har MC-gängen i det långa loppet tappat mark. Den dominans som MC-gängen hade under 90-talet och i början av 00-talet speglar inte dagens situation. Under 2000-talet har ett nytt fenomen kommit fram i och med de så kallade gatugängen.

– Gatugäng har större potential att konkurrera ut MC-gängen från vissa områden, något som vi ser spår av i andra länder, exempelvis i Danmark, säger Amir Rostami.

Ett av de nya gatugängen som fick ett starkt fotfäste för ett par år sedan var Haningebaserade Werewolf Legion.

– Under 2008-2009 var vi i polisen väldigt framgångsrika mot dem. Vi kunde lagföra många strategiska aktörer och framfarten har avtagit rejält. Några har kommit ut nu och vi får se hur det kommer att utveckla sig.

Till skillnad från MC-gängen som har en hierarkisk organisation är gatugängen inte är lika organiserade. De har en flexibel rekryteringsprocess som medför att de kan rekrytera många fler menar Amir Rostami. Det gatugängen har gemensamt med MC-gängen är imperiebyggandet där de vill skapa ett varumärke.

– De har insett hur framgångsrika mc-gängen har varit med att nyttja ett varumärke i vinstdrivande syfte. Här har media ett stort ansvar att inte ge dessa gäng utrymme i media, för att de gör allt för att synas och höras, säger Amir Rostami, till Nyheter24.

Tidigare har det pratats om ex-jugoslaverna och att de styrde men nu är de flera gäng och bland kriminella talar man om "Gambierna", "Syrianerna", "Marockanerna" och så vidare. Finns den typen av gäng i dag?

- Nej, Vi har inga etniskt homogena gäng, det vill säga vi har inga gäng som består av gambier eller syrianer. Gäng i Sverige är etniskt heterogena. När det kommer till gäng så är inte etnicitet en viktig variabel. Vi har dock nätverk som har en högre koncentration av en viss etnisk grupp, men kriminalitet är inte etniskt betingat. Det är andra bakomliggande förklaringar så som social klass och utanförskap som är av intresse.

Vilket nätverk menar du då?

– I Södertälje till exempel.

Hur ser Bandidos och Hells Angels status ut i Stockholm?

– Jag kan säga så här. De har varit förebilder för andra grupper i många år, men de har inte samma status som de hade innan. Under längre period har de både i Sverige och i andra länder varit i konflikt med gatugängen och de har inte varit framgångsrika. Folk har insett att mycket bara är image.

Vilka typer av brott begår gängen?

– Utpressning, narkotikaförsäljning, krogrelaterad brottslighet som att "äga garderoben", byggen och så har vi rånen. Vissa gäng specialiserar sig på olika typer av rån som "smash and grab" och så vidare. Andra utför inga rån alls.

Säljer något gäng vapen?

– Den marknaden finns inte på samma sätt. Vapen är snarare ett kapital som man har och man rustar upp med som man kan behöva om man hamnar i konflikt med ett annat gäng.

Hur ser rekryteringen ut bland ungdomar?

– Det finns ju gäng som har fritt inträde som OG där man kan ansöka om medlemskap. Gatugängen öppnar dörren för alla bara du begår brott är du välkommen. Det är det som är mest alarmerande med gatugängen. De områden där det finns en rekryteringsbas, mycket på anstalterna, mycket bland vänner och bland unga män i socialt utsatta områden.

Historiskt sett har gängen i Stockholm inte fått lika mycket uppmärksamhet som i Malmö och Göteborg. Enligt Amir Rostami finns det två anledningar till att situationen är värre där. En av dem är att marknaden i Stockholm är betydligt större.

– Man behöver inte konkurrera så starkt. Även storleken spelar in. Jag menar att bara inte mötas på stan kan vara förebyggande. I mindre städer är det större risk att man stöter ihop. Men främsta anledningen är att marknaden är betydligt större i Stockholm, här behöver man inte kriga om en marknad. Då går man bara till nästa i stället.

Den andra anledningen är att polisen i Stockholm har varit framgångsrik och tagit problemen på allvar på ett tidigt stadium.

– Man hade en särskild gängenhet på lokal nivå redan på slutet av 90-talet, den så kallade Fittjakommissionen eller särskilda gänginsatsen som det hette senare. Jag tror att polisen i Stockholm har varit mottaglig för att använda sig av nytt tänk och nya metoder mot gäng och det har givetvis haft en effekt, säger Amir Rostami till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera beslut

Misstänkt grovt brott i Södertälje

1 timme sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.