Nyheter24

tors 24 april 2014

TIPSA OSS!
3 bilder
 
 • Werewolf Legion, Organiserad brottslighet, Amir Rostami, Polis, Gängkrig, Kriminella, Hells Angels, MC-gang, Misshandel, Gatugäng, Kriminellt, Bandidos, Maffia

  Hells Angels utmanas av Stockholms gatugäng.

  Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX /
 • Gatugäng, Kriminellt, Misshandel, Bandidos, Amir Rostami, Werewolf Legion, Gängkrig, Organiserad brottslighet, Hells Angels, MC-gang, Kriminella, Polis, Maffia

  Bandidos och Hells Angels har inte samma status längre.

  Foto: MARK BAKER/AP/SCANPIX
 • Kriminellt, Organiserad brottslighet, Polis, Misshandel, Amir Rostami, Bandidos, Kriminella, Maffia, Gatugäng, Werewolf Legion, Hells Angels, MC-gang, Gängkrig

  Stockholm erbjuder de kriminella en stor marknad.

  Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Gängen positionerar sig i Stockholm - MC-klubbarna tappar mark

Utpressning, narkotikaförsäljning och krogrelaterad brottslighet är några av delarna som den lukrativa och kriminella Stockholmsmarknaden erbjuder.

STOCKHOLM. Efter den senaste tidens oroligheter inom den kriminella världen kan Nyheter24 nu avslöja att flera gäng positionerar och etablerar sig i Stockholm.

Förra veckans krogslagsmål, där en person knivskars allvarligt i halsen, på restaurang El Cocodrillo uppges vara ytterligare ett steg i det upptrappade våldet. Enligt polisen ska Hells Angels supportergrupp Red and white crew gått till attack mot Outlaws eller Bandidos som befann sig på restaurangen.

Men det är inte bara MC-gängen som försöker få grepp om den lukrativa och omättade kriminella marknad som Stockholm erbjuder.

- Jag skulle inte påstå att just mc-gängen vinner mark, utan det handlar om att olika grupperingar positionerar sig. Några vill etablera sig eller expandera sin verksamhet, medan den gamla strukturen försöker behålla sin maktposition, säger Amir Rostami, projektledare för polisens gängpreventiva EU projekt (SGIP), till Nyheter24.

Det som händer i dag får man ställa i relation till vad som har hänt under en längre period, menar Amir Rostami. Generellt sett har MC-gängen i det långa loppet tappat mark. Den dominans som MC-gängen hade under 90-talet och i början av 00-talet speglar inte dagens situation. Under 2000-talet har ett nytt fenomen kommit fram i och med de så kallade gatugängen.

– Gatugäng har större potential att konkurrera ut MC-gängen från vissa områden, något som vi ser spår av i andra länder, exempelvis i Danmark, säger Amir Rostami.

Ett av de nya gatugängen som fick ett starkt fotfäste för ett par år sedan var Haningebaserade Werewolf Legion.

– Under 2008-2009 var vi i polisen väldigt framgångsrika mot dem. Vi kunde lagföra många strategiska aktörer och framfarten har avtagit rejält. Några har kommit ut nu och vi får se hur det kommer att utveckla sig.

Till skillnad från MC-gängen som har en hierarkisk organisation är gatugängen inte är lika organiserade. De har en flexibel rekryteringsprocess som medför att de kan rekrytera många fler menar Amir Rostami. Det gatugängen har gemensamt med MC-gängen är imperiebyggandet där de vill skapa ett varumärke.

– De har insett hur framgångsrika mc-gängen har varit med att nyttja ett varumärke i vinstdrivande syfte. Här har media ett stort ansvar att inte ge dessa gäng utrymme i media, för att de gör allt för att synas och höras, säger Amir Rostami, till Nyheter24.

Tidigare har det pratats om ex-jugoslaverna och att de styrde men nu är de flera gäng och bland kriminella talar man om "Gambierna", "Syrianerna", "Marockanerna" och så vidare. Finns den typen av gäng i dag?

- Nej, Vi har inga etniskt homogena gäng, det vill säga vi har inga gäng som består av gambier eller syrianer. Gäng i Sverige är etniskt heterogena. När det kommer till gäng så är inte etnicitet en viktig variabel. Vi har dock nätverk som har en högre koncentration av en viss etnisk grupp, men kriminalitet är inte etniskt betingat. Det är andra bakomliggande förklaringar så som social klass och utanförskap som är av intresse.

Vilket nätverk menar du då?

– I Södertälje till exempel.

Hur ser Bandidos och Hells Angels status ut i Stockholm?

– Jag kan säga så här. De har varit förebilder för andra grupper i många år, men de har inte samma status som de hade innan. Under längre period har de både i Sverige och i andra länder varit i konflikt med gatugängen och de har inte varit framgångsrika. Folk har insett att mycket bara är image.

Vilka typer av brott begår gängen?

– Utpressning, narkotikaförsäljning, krogrelaterad brottslighet som att "äga garderoben", byggen och så har vi rånen. Vissa gäng specialiserar sig på olika typer av rån som "smash and grab" och så vidare. Andra utför inga rån alls.

Säljer något gäng vapen?

– Den marknaden finns inte på samma sätt. Vapen är snarare ett kapital som man har och man rustar upp med som man kan behöva om man hamnar i konflikt med ett annat gäng.

Hur ser rekryteringen ut bland ungdomar?

– Det finns ju gäng som har fritt inträde som OG där man kan ansöka om medlemskap. Gatugängen öppnar dörren för alla bara du begår brott är du välkommen. Det är det som är mest alarmerande med gatugängen. De områden där det finns en rekryteringsbas, mycket på anstalterna, mycket bland vänner och bland unga män i socialt utsatta områden.

Historiskt sett har gängen i Stockholm inte fått lika mycket uppmärksamhet som i Malmö och Göteborg. Enligt Amir Rostami finns det två anledningar till att situationen är värre där. En av dem är att marknaden i Stockholm är betydligt större.

– Man behöver inte konkurrera så starkt. Även storleken spelar in. Jag menar att bara inte mötas på stan kan vara förebyggande. I mindre städer är det större risk att man stöter ihop. Men främsta anledningen är att marknaden är betydligt större i Stockholm, här behöver man inte kriga om en marknad. Då går man bara till nästa i stället.

Den andra anledningen är att polisen i Stockholm har varit framgångsrik och tagit problemen på allvar på ett tidigt stadium.

– Man hade en särskild gängenhet på lokal nivå redan på slutet av 90-talet, den så kallade Fittjakommissionen eller särskilda gänginsatsen som det hette senare. Jag tror att polisen i Stockholm har varit mottaglig för att använda sig av nytt tänk och nya metoder mot gäng och det har givetvis haft en effekt, säger Amir Rostami till Nyheter24.

Amir Rostami, Bandidos, Gatugäng, Gängkrig, Hells Angels, Kriminella, Kriminellt, Maffia, MC-gang, Misshandel, Organiserad brottslighet, Polis, Werewolf Legion


KOMMENTARER

3 bilder
 
 • Göra slut, Hashtag, Dumpad, TransformationTuesday, instagram

  Det värsta sättet att göra slut på?

 • Göra slut, TransformationTuesday, Hashtag, instagram, Dumpad

  High school-eleven gjorde slut med en hashtag.

 • Göra slut, TransformationTuesday, instagram, Dumpad, Hashtag

  Här skryter han om hur många följare han fått.

0

Det värsta sättet att bli dumpad på – någonsin

Ni har kanske hört om någon som fått mejlet. Ni kanske har haft oturen att få sms:et. Men den här killens sätt att dumpa sin flickvän tar alla pris. Han gjorde slut via en hashtag.

3 bilder
 
 • Fridhemsplan, Kungsholmen, Guldrån, Polisen, Sköt

  Blodspår och skor som lämnats kvar efter skjutningen.

 • Fridhemsplan, Guldrån, Kungsholmen, Polisen, Sköt

  Polisen har spärrat av en korsning på Kungsholmen.

 • Guldrån, Fridhemsplan, Sköt, Polisen, Kungsholmen

  Enligt Aftonbladet ska personerna i bilen begått ett rån mot en guldbutik.

0

Polisen sköt mot bil – i centrala Stockholm


2 bilder
 
 • Kungahuset, Prinsessor, Kronprinsessan, Estelle, Victoria, Leonore

  "Puss på dig, min kusin".

 • Victoria, Leonore, Kronprinsessan, Prinsessor, Kungahuset, Estelle

  Estelle och Leonore träffades för första gången i mitten av april.

0

Här träffas prinsessorna Leonore och Estelle för första gången

Kungahusets två minsta prinsessor träffade varandra för första gången i april. Här är det första bilderna på Estelle och Leonore tillsammans.


3 bilder
 
 • Universitet, Linnéuniversitetet, Högskolor, Svenskarnas parti, Rasism

  Linnéuniversitet välkomnar Svenskarnas parti (SvP).

 • Svenskarnas parti, Linnéuniversitetet, Högskolor, Rasism, Universitet

  Partiledaren för Svenskarnas parti: Stefan Jacobsson.

 • Högskolor, Svenskarnas parti, Linnéuniversitetet, Rasism, Universitet

  Partiet ställer 2014 upp i ett trettiotal kommunalval. I Grästorp valdes Daniel Höglund 2010 in i kommunfullmäktige, men efter att det visade sig att han inte var skriven i kommunen fick han lämna sin post.

16

Flera universitet kan välkomna nazistiska Svenskarnas parti


1 bild
 
0

Partydjuret, kattägaren, pratkvarnen - här är mardrömsgrannarna


3 bilder
 
 • Brandvarnare, Hyllas, Playstation, Insamling

  Hector, 9 år, köpte brandvarnare till grannarna för pengarna han skulle köpa ett PlayStation med.

 • Hyllas, Playstation, Insamling, Brandvarnare

  Här kommer de lokala brandmännen för att hjälpa till att installera brandvarnarna i folks bostäder

 • Playstation, Hyllas, Insamling, Brandvarnare

  Här monteras de på plats.

50

Pojke hade sparat till ett Playstation – köpte brandvarnare i stället4 bilder
 
 • Förenade Arabemiraten, Base jump, Världsrekord, Fred Fugen, Dubai, Burj Khalifa, Vince Reffet, Extremsport

  Hoppet är ett världsrekord för världens högsta base jump.

 • Förenade Arabemiraten, Burj Khalifa, Extremsport, Base jump, Fred Fugen, Vince Reffet, Världsrekord, Dubai

  Hoppet gjordes från Burj Khalifa, som med sina 828 meter är världens högsta byggnad.

 • Dubai, Förenade Arabemiraten, Vince Reffet, Fred Fugen, Världsrekord, Extremsport, Base jump, Burj Khalifa

  Hoppet gjordes av Fred Fugen och Vince Reffet.

 • Base jump, Fred Fugen, Dubai, Vince Reffet, Burj Khalifa, Extremsport, Världsrekord, Förenade Arabemiraten

  När fallskärmarna löstes ut kunde de landa säkert på marken.

0

Hoppar från världens högsta byggnad – slår nytt världsrekord

Om du är höjdrädd och får svindel av att bara titta på höga höjder kanske inte det här är något för dig. Är du däremot inte den lättskrämda typen kan du nu se något som få får vara med om i verkliga livet.

 • Gösta Arvedson, Frälsningsarmén, Folkpartiet, Riksdagskandidat

  Gösta fyller snart 89 år, men låter inte åldern hindra honom.

 • Frälsningsarmén, Folkpartiet, Riksdagskandidat, Gösta Arvedson

  Han har varit politiskt aktiv i större delen av sitt liv.

7

Gösta, 88 är Sveriges äldsta riksdagskandidat

Gösta är Sveriges äldsta riksdagskandidat. Han tycker att det är viktigt att vi människor är rädda om varandra och säger att han tänker fortsätta vara politiskt aktiv så länge han lever.5 bilder
 
 • Socialdemokraterna, Folkpartiet, Moderaterna, Miljopartiet, Kristdemokraterna, vänsterpartiet, Sverigedemokraterna, Väljarbarometer, TV4, Novus, Centerpartiet

  Stora skillnader.

 • Miljopartiet, Väljarbarometer, TV4, vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Novus, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Folkpartiet, Moderaterna, Sverigedemokraterna

  Miljöpartiet ökar.

 • TV4, Väljarbarometer, Moderaterna, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Novus, Kristdemokraterna, Folkpartiet, vänsterpartiet, Miljopartiet

  Och passerar Sverigedemokraterna.

 • Sverigedemokraterna, Moderaterna, Folkpartiet, Socialdemokraterna, vänsterpartiet, TV4, Centerpartiet, Väljarbarometer, Kristdemokraterna, Novus, Miljopartiet

  Statsminister Fredrik Reinfeldt har svårt att locka väljare för tillfället.

 • vänsterpartiet, Väljarbarometer, Miljopartiet, Centerpartiet, Folkpartiet, Socialdemokraterna, TV4, Moderaterna, Kristdemokraterna, Novus, Sverigedemokraterna

  Stefan Löfven och Socialdemokraterna tappar också en aning.

28

Rekordstor skillnad mellan blocken i ny undersökning


1 bild
 
 • Rasism, Debatt, Nazism, Emerentia Leifsdotter Lund

  Emerentia Leifsdotter Lund

41

"Om detta skulle vi berättat"


NHL
4 bilder
 
 • ishockey, Hockeyklubba, Glädje, Detroit Red Wings, Skratt, Barn, Gåva, Jordin Tootoo, nhl

  En pojke fick en hockeyklubba och brast ut i ett stort skratt.

 • ishockey, Barn, Hockeyklubba, Skratt, Detroit Red Wings, nhl, Gåva, Jordin Tootoo, Glädje

  Först får han en high five av Jordin Tootoo.

 • ishockey, Gåva, Jordin Tootoo, Skratt, nhl, Barn, Detroit Red Wings, Glädje, Hockeyklubba

  Tootoo stannar sedan upp och ger honom sin klubba.

 • Glädje, Hockeyklubba, Skratt, Barn, ishockey, Jordin Tootoo, Gåva, Detroit Red Wings, nhl

  Pojken blir jätteglad!

0

Pojke får hockeyklubba – och blir överlycklig

Att få sportutrustning som egentligen bara är menat för atleterna kan göra en jätteglad. Se bara på den här pojkens glädje när han fick en hockeyklubba av en NHL-spelare.

5 bilder
 
 • Twitter, Minnie Driver, People, Allure Magazine

  Poserar naken.

 • Minnie Driver, People, Allure Magazine, Twitter

  Efter en semester med sina barn spreds det snabbt paparazzibilder på Minnie.

 • Allure Magazine, Twitter, People, Minnie Driver

  Minnie fick då utstå elaka kommentarer och påhopp på Twitter. Hon valde tillslut att stänga ned sitt Twitterkonto.

 • Allure Magazine, Twitter, People, Minnie Driver

  Men nu ger hon tillbaka.

 • Allure Magazine, People, Twitter, Minnie Driver
3

Minnie Drivers sköna motattack till nätmobbarna5 bilder
 
 • San Antonio Spurs, Tony Parker, Frisyr, NBA, Tim Duncan, Matt Bonner, Kawhi Leonard, Ansikten, Mount Spursmore, Joe Barjas, Michael Jordan, USA, Manu Ginobili, basket

  Frisyren föreställer spelare i San Antonio Spurs.

 • Kawhi Leonard, Joe Barjas, USA, Tony Parker, Mount Spursmore, San Antonio Spurs, Michael Jordan, Ansikten, Matt Bonner, NBA, Manu Ginobili, Tim Duncan, Frisyr, basket

  Den kallas för Mount Spursmore.

 • Tony Parker, Joe Barjas, basket, Michael Jordan, San Antonio Spurs, USA, Kawhi Leonard, Mount Spursmore, Ansikten, Manu Ginobili, Tim Duncan, NBA, Frisyr, Matt Bonner

  Frisören Joe Barajas har även gjort en frisyr föreställande Michael Jordan.

 • basket, San Antonio Spurs, Kawhi Leonard, Matt Bonner, USA, Tim Duncan, Michael Jordan, Mount Spursmore, Manu Ginobili, NBA, Ansikten, Joe Barjas, Tony Parker, Frisyr

  Den här frisyren fick en elev avstängd från sin skola.

 • Mount Spursmore, Manu Ginobili, USA, Tony Parker, Joe Barjas, Kawhi Leonard, Michael Jordan, NBA, Tim Duncan, Ansikten, San Antonio Spurs, Frisyr, Matt Bonner, basket

  Originalet Mount Rushmore i USA.

0

Här förvandlas NBA-spelarna till Mount Rushmore – i en frisyr

Trots att man har kort hår kan man skapa kreativa frisyrer. Vad sägs om att få fram ansiktena på kända NBA-spelare i bakhuvudet?