Bröderna Moussa avrättades inne på Café Oasen förra sommaren.
1 av 2
Bröderna Moussa avrättades inne på Café Oasen förra sommaren. - Foto: Simon Paulin/Scanpix
Här i Ronna centrum ligger den illegala spelklubben Oasen.
2 av 2
Här i Ronna centrum ligger den illegala spelklubben Oasen. - Foto: Simon Paulin/Scanpix

Nätverket pressar södertäljeborna på miljoner

"Det handlar om utpressning på allt från 10 000 upp till miljonbelopp"


Polisen om gängen

Tidigare har Södertäljenätverket krigat mot de rivaliserande gänget X-team i stan, men mc-gänget har varit tvungna att lämna efter dubbelmordet på den illegala spelklubben Café Oasen förra sommaren. Ledaren för X-team är bror till den före Assyriskaspelaren Eddie Moussa som avrättades tillsammans med sin bror Yaacoub.

Så här beskriver Anders Göranzon, chef på spaningsroteln i Södertälje, männen som tillhör de olika grupperingarna.

  • Personerna är födda på 70-80-talet.
  • Majoriteten är barn till invandrande föräldrar.
  • Innan har de varit ungdomskriminella och har därefter blivit tyngre och tyngre.
  • Rivaliteten har funnits i fem till tio år.

SÖDERTÄLJE. Länskriminalens kartläggning av den grovt kriminella organisationen Södertäljenätverket har gett resultat. Utpressning, utlåning och påhittade skulder genererar miljonbelopp till den inre kärnan som har makten över den svarta ekonomin i Södertälje.

– Det är egentligen alla verksamheter som drabbas av det här. De driver in pengar till höga räntor med ett bötande system. Anses någon göra fel så får man en bot på sig som man måste betala, så det handlar om både riktiga och påhittade skulder, säger Gunnar Appelgren, chef för länskriminalens aktionsgrupp i Stockholm, till Nyheter24.

Hur stora summor handlar det om?

– Allt från 10-15 000 kronor till miljonbelopp.

Som Nyheter24 tidigare har skrivit om är polisen på väg att krossa maffian som styr i Södertälje. Efter det uppmärksammade dubbelmordetBröderna MoussaCafé Oasen i Södertälje har konkurrerande X-team blivit tvungna att lämna stan. Tidigare i somras fälldes även deras ledare, som är bror till de avrättade bröderna Moussa, på fem åtalspunkter och ska avtjäna sju månaders fängelse.

Men nu drar polisen åt snaran ytterligare mot det kriminella nätverket i Södertälje. Sedan tidigare sitter även deras ledare häktad för anstiftan till bland annat dubbelmordet. Och tidigt på tisdagsmorgonen var det dags igen. Ett stort antal tungt beväpnade poliser slog till mot flera adresser i stan. Fyra män greps och sitter just nu anhållna för grov utpressning. Ytterligare en man greps även i ett liknande tillslag under dagen och han sitter nu anhållen misstänkt för medhjälp till mord.

– Det här handlar om väldigt mycket pengar. Det finns en stor svart ekonomi i Södertälje som innefattar utlåningsverksamhet men även en spelbransch, säger Gunnar Appelgren.

Hur viktiga är de här insatserna för Södertälje?

– Det är oerhört viktigt. Det ser vi till exempel på chattforum. Man pratar om utpressning och vågar berätta om vad man råkat ut för. Vi vill att alla får en chans att konkurrera på lika villkor i Södertälje. Det här är viktigt för familjerna också där männen sitter och spelar bort pengar på spelklubbar, säger Gunnar Appelgren, till Nyheter24.

Polisen satsning på att komma åt de kriminella i Södertälje kommer att pågå i två och ett halvt år till. De första rättegångarna mot de häktade männen har planerats preliminärt till slutet av november.

/
/
Hot
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!