Sverigedemokraterna i Helsingborg reagerade på tröjor med revolutionären Ché Guevara på. Svensk grundlag stoppar dock ett förbud.
Sverigedemokraterna i Helsingborg reagerade på tröjor med revolutionären Ché Guevara på. Svensk grundlag stoppar dock ett förbud. - Foto: JOSE LUIS MAGANA / AP

Ché Guevara, rasism och homofobi - t-shirtkriget skakar Helsingborg

Försäljningen av t-shirts på Helsingborgsfestivalen har i efterhand blivit en het potatis.


SD om rasismen, Svensson om Ché

Tidigare i debatten har Sverigedemokraterna inte kommenterat de omtalade "jag är inte rasist, bara lite mörkrädd"-tröjorna. Nyheter24 gav Michael Rosenberg chansen.

– Jag vet inte om det är något som man ska ta upp i den här diskussionen. Men personligen tycker jag att de tröjorna är olämpliga, säger han.

Ståuppkomikern Martin Svensson reagerade mer på den skämtsamma rasism och homofobi han såg i tröjorna han skickade brev om. Så här anser han om att tröjor med Ché Guevara på såldes.

– Jag reagerar personligen inte på det men uppenbarligen gör andra det och då får man diskutera saken. Hade det varit Adolf Hitler hade det nog rått konsensus i frågan, säger han.

HELSINGBORG. Trots att Helsingborgsfestivalen tog slut den 30 juli har debatten i veckan rasat om den av kommunen anordnade festen. Det handlar om t-shirts.

Gränsen för vad som är tillåtet att trycka på en tröja har diskuterats flitigt och såväl sverigedemokrater som en ståuppkomiker har gett sig in i striden.

SD skickade in en motion med anledning av att det såldes tröjor med revolutionären Ernesto "Ché" Guevara.

– För mig går gränsen vid extrema politiska budskap, de som befinner sig utanför de demokratiska värderingarna, säger kommunalrådet Michael Rosenberg (SD) till Nyheter24 och nämner bland annat kommunism och nazism.

– Det är helt okej att tala för sin politiska åsikt men att sätta det i tryck skapar en norm för vad som är acceptabelt, fortsätter han.

Kan kommunen ställa sig bakom budskapen?

Ståuppkomikern Martin Svensson reagerade å sin sida på rasistiska och homofobiska budskap på tröjorna. Han skickade ett brev till kommunen där han frågade om politikerna kan stå bakom t-shirts med till exempel "jag är inte rasist, bara lite mörkrädd".

– Jag tycker inte att tröjan eller "skämtet" i sig är fel - det intressanta är budbäraren. Är det okej av en kommunal festival att ha dessa budskap?, säger han till Nyheter24 och fortsätter.

– Kan de ställa sig bakom det? Kanske det, men i så fall får de stå för det också.

Förbud mot "skämt"-tröjorna aktuellt

Enligt Helsingborgs Dagblad finns det dock ingen möjlighet för kommunen att förbjuda vissa politiska budskap på tröjor eftersom det kan strida mot svensk grundlag.

Det kan däremot redan nästa år vara stopp för tröjorna Martin Svensson reagerat på.

– Det är sådant vi får diskutera. Skulle jag gissa nu är svaret nej, säger Johan Lundell, kommunens evenemangsansvarige till HD på frågan om man nästa år kan sälja "jag är inte rasist, bara lite mörkrädd"-tröjan.

Den andra tröjan Svensson reagerade hade texten "det var bättre förr när kvinnor var kvinnor, män var män och fikus fortfarande var en krukväxt".

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.