- Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Nu ställs Corruptio inför rätta

Har skickat krav och hot till ett stort antal personer inom rättsväsendet.


Corruptio

Bloggaren Corruptio har under lång tid bevakat och skrivit om påstådd poliskorruption.

Han har tidigare sagt att skadeståndskraven är legitima.

"Jag är dömd i en korrupt vapenhärva. Jag har bevisning om vilka av polisens infiltratörer som köpte vapen. Jag har skickat skadeståndskrav till utredarna som utreder vapenhärvan. Och jag har skickat skadeståndskrav till åklagarna. Det ansåg de plötsligt var hot."

På måndagen inleddes rättegången mot bloggaren Corruptio, som Nyheter24 tidigare skrivit om, som greps i oktober 2010.

Orsaken är att 44-åringen, som anser sig vara oskyldigt dömd för vapenbrott 2002, skickat krav på stora summor pengar och i samband med dessa hotat såväl åklagare som enskilda polismän.

- Det är inte olagligt att skicka skadeståndsanspråk, det är olagligt om man hotar med våld och det har jag inte gjort, sa 44-åringen till Nyheter24 förra hösten.

När fallet nu tas upp i Jönköpings tingsrätt framgår dock att några av de formuleringar som skickats in i samband med de så kallade skadeståndsanspråken varit minst sagt grova.

Bland annat har ett antal nämndemän fått krav på 10 miljoner kronor skickade till sig, och bloggaren har skrivit att 100 000 kronor i dröjsmålsränta tillkommer för varje dag som betalningen uteblir.

Han nämner också att han kommer att kräva pengarna av nämndemännens ”arvtagare” om de hinner dö innan de hinner betala.

Men 44-åringen förnekar brott på samtliga punkter.

Andra nämndemän har krävts på 20 miljoner och meddelats att den åtalade 44-åringen kommer att ”jaga” personerna, deras barn och barnbarn tills skulden är betald. 44-åringen skriver sedan att hundratals indrivare från bland annat forna Jugoslavien, Ryssland och Albanien ska skickas efter de hotade nämndemännen.

Ett antal åklagare har också hotats och krävts på pengar. De har dessutom fått bilder på mordoffer skickade till sig.

Den 44-årige mannens advokat, Per E Samuelsson, säger till Nyheter24 att det finns saker som talar för en friande dom.

–  Ja, det är alltid svårt när det handlar om sånt som skickas via fax och mail att veta vem som satt bakom tangentbordet så det lär åklagaren få en del problem med, säger Samuelsson till Nyheter24.

Corruptio själv beskriver i sin blogg vad han menar är en konspiration och han har också tidigare sagt till Nyheter24 att polisen valde att agera mot honom först sedan de blivit varse om 44-åringens planer på att avslöja ett antal övergrepp mot minderåriga som utförts av poliser.

– De hörde det. Nästa morgon kom de och grep mig, sa den 44-årige bloggaren då till Nyheter24.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japan återupptar Unrwa-stöd

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Journalist som rapporterade om Navanlyj gripen

1 timme sedan
Ryska myndigheter har gripit flera journalister runt om i landet under mars – bland dem en journalist som rapporterade om rättegångarna mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i flera år, uppger organisationen Reportrar utan gränser.

Miljarder ska rädda kvar halvledarjätte

1 timme sedan
Den nederländska regeringen tänker satsa många miljarder för att försäkra sig om att globala företag som halvledarjätten ASML inte flyttar från landet.