- Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

William Petzäll vill ha tre miljoner för att lämna riksdagen

Kaoset fortsätter inom Sverigedemokraterna. Nu kräver William Petzäll ersättning för att lämna sin riksdagsplats.


Turerna kring Petzäll

Natten till söndagen den 6 februari 2011 grips William Petzäll för fylleri i samband med en fest i en lägenhet i Trelleborg.

Enligt polisen ska han ha varit påverkad av både alkohol och tabletter. William Petzäll menar att tabletterna ska ha varit blodtrycksmedicin.

Han väljer därefter att ta en timeout från sitt arbete i riksdagen för att vårdas på ett behandlingshem.

Den 25 mars återvänder William Petzäll till riksdagen och fortsätter med sitt arbete. Under sommaren faller han dock tillbaka till missbruket och efter Almedalsveckan ska ingen inom partiet ha träffat honom menar Erik Almqvist i en intervju med Nyheter24.

Den 26 september väljer William Petzäll att hoppa av partiet men stanna kvar i riksdagen som politisk vilde.

Den 17 oktober omhändertas Petzäll enligt lagen om vård av missbrukare (LVM).

William Petzäll har efter han petades från Sverigedemokraterna hotat med att avslöja allt om SD.

Den 25 oktober skrev någon som hade kapat Petzälls konto på twitter att ledande Sverigedemokrater ligger bakom den nya sajten Avpixlat.

Hackaren fortsatte sedan med att lägga ut hashkoder och mejladresser till kända journalister från Aftonbladet och Expressen.

Den 4 november är William Petzäll återigen en fri man och mer motiverad än någonsin.

Den 15 november skriver William Petzäll om "några klargöranden" på hans nya blogg.

Den 21 mars kommer nyheten om att William Petzäll åtalas för narkotikabrott. Till Nyheter24 säger han att han förnekar brott.

Den 9 maj ställdes William Petzäll inför rätta. Den 14 maj kom domen.

Summan som avhoppade sverigedemokraten William Petzäll krävde från partiet för att lämna sin riksdagsplats var tre miljoner kronor. Det säger flera källor inom Sverigedemokraterna trots att Petzäll i en intervju med Nyheter24 helt dementerar uppgifterna.

- Hade jag velat tjäna pengar så hade jag kunnat skriva en bok och släppa med massa dokument. Jag har varit med i partiet i fem år och umgåtts med många i toppskiktet så det är klart att man vet mycket. Men det kommer jag inte göra om inte partiet tvingar mig till det, sa William Petzäll till Nyheter24 på måndagen.

Men enligt Borås tidning, som går ut med summan på tisdagsmorgonen, ska Petzäll alltså ha begärt tre miljoner kronor av sitt parti för att kliva av helt och lämna riksdagen.

- Han har velat lämna riksdagen mot att vi ska ge honom en stor summa pengar, men när vi inte har gått med på det och erbjudit honom behandling i stället, så har han velat sitta kvar, sa Erik Almqvist till Nyheter24 på måndagen.

Både Petzäll och Almqvist gör alltså gällande att den andra parten ljuger och vad som är del av en smutskastningskampanj och vad som är sant kan vara svårt att avgöra.

Och just det offentliga bråkandet väckte, som Nyheter24 avslöjade på måndagen, ont blod internt i partiet.

"Förvåna inte er om detta kommer att målas upp som förtal emot William oaktat vad som är sant och inte media gör vad som och vem vet hur William agerar nu när vi kastat första stenen..." skrev Carina Herrstedt (SD) i ett internt mail, som Nyheter24 tagit del av, till de övriga av Sverigedemokraternas riksdagsledamöter, på måndagseftermiddagen.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man dömd för barnvåldtäkt

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

1 timme sedan
Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.