Mai-Li Hammargren utsågs på tisdagen till årets unga entreprenör.
Mai-Li Hammargren utsågs på tisdagen till årets unga entreprenör. - Foto: Privat

Hon vann årets unga entreprenör

Entreprenören Mai-Li Hammargren: "Jag brukar jämföra innovationsutveckling med att simma under ytan i en mörk pool, det gäller bara att fokusera på att ta sig över till andra sidan."


Entreprenörsgalan

För tionde året i rad utsågs Sveriges främsta entreprenörer i kategorierna Årets Grundare, Årets Unga Entreprenör och Årets Entreprenörsföretag.

Entreprenörsnätverket Founders Alliance med dess 600 medlemmar och partners står bakom tävlingen. Founders Alliance är ett affärsnätverk för entreprenörer. De verkar för att hjälpa sina medlemmar att bygga upp framgångsrika företag.

Syftet med utmärkelsen Årets Unga Entreprenör är att främja entreprenörers tillväxtvilja och framgång - för att på så vis öka antalet arbetstillfällen.

Läs mer om Mai-Li Hammargren och Mutewatch här.

Hammargren har fått flera utmärkelser, bland annat Veckans Entreprenör.

STOCKHOLM. På tisdagens Entreprenörsgala kammade 24-åriga Mail-Li Hammargren hem utmärkelsen som Årets Unga Entreprenör.

– Det känns helt fantastiskt. Allt har varit helt kaos efter det, säger hon till Nyheter24 och skrattar.

Grundare och VD för Mutewatch

Mai-Li Hammargren är grundare och VD för företaget Mutewatch - en multifunktionell klocka med tryckkänslig skärm. Klockan har tre funktioner: klocka, timer och alarm.

– Just nu håller vi på för fullt och skeppar ut volymer av förbeställda klockor, säger hon.

Det går undan när Mai-Li pratar. Någon brist på entusiasm finns inte på kartan. Fort, snabbt och självsäkert. Hammargren fullkomligt dundrar ut energi.

Founders Alliance och entreprenörsgalan

För tionde året i rad delas priset ut till årets unga entreprenör med syftet att främja entreprenörsandan i Sverige.

Sverige har fått kritik för att vara dåliga på att få fram riskkapitalitser och främja entreprenörskap, bland annat av Tove Lifvendahl i en intervju med Nyheter24.

Men Mai-Li Hammargren menar tvärtom - att stödet hon fått varit enormt. Både av investerare och rådgivare. Måhända att det beror på hennes förmåga att nätverka.

– Jag har haft hjälp av många nätverk med jättegulliga människor. Jag tycker inte alls att det stämmer att "det blåser snålt och är ensamt på toppen" - snarare tvärtom. Jag har märkt att det sociala nätverket många gånger är viktigare än pengar, säger hon.

Hon menar dock att klockan fått större uppmärksamhet utomlands än i Sverige.

– På modeveckan i New York kom det fram personer till mig som uppmärksammat att jag bar klockan. Där har de koll på oss, säger Mai-Li och fortsätter:

– I USA så sa folk åt mig att det är som med ABBA - att hemmaplan är de sista att uppmärksamma.

Tips till unga entreprenörer

Mai-Li är noga med att sära på begreppen "företagare" och "entreprenör." Hon menar att det numera är trendigt och coolt att kalla sig entreprenör men att få inser vad som faktiskt ligger bakom titeln.

– En entreprenör är någon som upptäckt ett hål på marknaden som kan fyllas med något helt nytt. Bara för att man är egenföretagare så är man inte entreprenör. Det är en väldig skillnad i risktagande, säger hon till Nyheter24.

För att lyckas gäller det att våga satsa allt och inte ge upp.

– Det viktiga är att verkligen vilja och att vara innovativ. Man kan kopiera tänk och strategier, men det är allt. Det gäller att ta fram en helt ny produkt.

Uppoffringar

Det har gått tre år och fem månader sedan allt började. Vänner och familj har i många fall bortprioriterats, men det är uppoffringar man måste räkna med.

– Jag har varit medveten om att det skulle kräva många uppoffringar redan från början. Jag berättade det tidigt för vänner och bekanta, att jag kommer att vara upptagen. Det gäller att tänka på längre sikt, annars funkar det inte. Då kommer man att bli helt förstörd redan efter några veckor.

Mai-Li Hammargren har gett järnet, utan att riktigt veta var det skulle sluta.

– Jag brukar jämföra innovationsutveckling med att simma under ytan i en pool, det gäller bara att fokusera på att ta sig över till andra sidan och skeppa produkten så snabbt som möjligt, avslutar hon.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.