Erik Almqvist frias men är ändå inte nöjd med åklagarens beslut.
Erik Almqvist frias men är ändå inte nöjd med åklagarens beslut. - Foto: Fredrik Persson / SCANPIX

Säpo friade SD-toppen från krogbråket

Säpovakterna ska inte ha hört att Erik Almqvist skrek "blattejävel".


Anmäld och anmält

Natten till söndagen gick Erik Almqvist med vänner till nattklubben Sturecompagniet. När de försökte ta sig vidare in på VIP-klubben V uppstod bråk.

Almqvist menar att det var uppenbart att vakten där störde sig på honom. Enligt vakten ska Almqvist ha nekats inträde. Då ska SD-politikern, tillsammans med sin flickvän ha knuffat ner vakten och sedan aggressivt slagit honom ett flertal gånger. Erik Almqvist hävdar att det var vakterna som gav sig på honom. Angreppet avstyrdes snabbt av två Säpo-vakter som var där för att skydda riksdagsledamoten. Enligt Stureplansgruppens marknadschef var det Säpo-killarna som släpade ut Almqvist, inte vakterna. SD-politikern är nu anmäld för våld mot tjänsteman. Han har i sin tur anmält Stureplansgruppens marknadschef för förtal, efter en intervju som denne gjorde med Svenska Dagbladet.

Därefter har Erik Almqvist blivit anmäld av vakten efter att han publicerade personuppgifter om honom på Facebook.

I slutet på september beslutade åklagaren att lägga ner utredningen.

STOCKHOLM. Utredningen mot Sverigedemokraten Erik Almqvist läggs ner. Det går inte att bevisa att varken vakten eller SD-politikern är skyldig till krogbråket vid insläppet på Stureplansklubbens vip-avdelning V.

Detta trots att en av Almqvists säpovakter bara stod en meter från honom vid själva händelseförloppet.

– När jag pratade med åklagaren sa han att Säpo ska ha styrkt min version av det fysiska händelseförloppet, säger Erik Almqvist, till Nyheter24.

Och enligt åklagaren - Jonas Almström - så har säpovakten inte heller hört att Almqvist ska ha skrikit "blattejävel" - vilket Stureplansvakten påstår. Säpo har heller inte sett Almqvist tjej sparka ner en av vakterna som de påstår.

Men samtidigt har åklagaren fäst vikt vid vaktens ord. Hans beskrivning styrks också av andra vakter på nattklubben Sturecompagniet. Och enligt åklagaren väger det minst lika tungt.

Men är det inte väldigt vanligt att vakter backar upp varandra?

– Jo, så kan det mycket väl vara men det finns inget stort belägg för det, säger åklagare Jonas Almström till Nyheter24.

I och med att uppgifterna går isär kan inte åklagaren ta fallet vidare till åtal. Samtidigt lägger åklagaren även ner utredningen kring de påståendem om att Erik Almqvist ska ha varit påverkad av knark, då ett prov visat att han inte hade några knarkspår i kroppen.

Tidigare har Erik Almqvist varit förbannad på vakterna för att de alltid hävdar att man har varit påverkad av narkotika vid dessa typer av tillfällen.

– Det är standardmallen att dra till med grovt narkotikabrott och våld som inte ger några märken, sa SD-toppen Erik Almqvist, till Nyheter24.

Både Erik Almqvist och Stureplansvakten har även anmält varandra för falsk tillvitelse men även den utredningen är nedlagd. SD-toppen har dock funderat på begära överprövning av åklagarens beslut. Om så blir fallet kommer ytterligare en åklagare titta på vittnesmålen och den övriga bevisningen.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!