Pressen är stor på Håkan Juholt. Nu försvaras han av vänsterbloggare.
Pressen är stor på Håkan Juholt. Nu försvaras han av vänsterbloggare. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Bloggvänstern mobiliserar mot medierna

Otydliga blanketter och "tunga anonyma källor". Vad kan vi med säkerhet veta i hela affären kring Håkan Juholt?


Det här är deras kritik

Viktor Tullgren skriver under rubriken "Storyn om Juholts fusk är en medialögn". Han kommer bland annat fram till följande:

– Aftonbladet påstod att reglerna var glasklara - trots att riksdagsförvaltningen senare varit tvungna att förtydliga dem.

– Ingenstans på blanketten nämns det att det är en personliga del av hyresavgiften som ska fyllas i.

– Media har förstört Juholts rykte.

Även på bloggen Röda Berget skrivs det om Riksdagsförvaltningens regelförtydligande som kom först på måndagen, efter avslöjandena om Juholt.

Erik Berg skriver på sin blogg Approximation att det inte finns mycket kvar av "anklagelserna om medvetet bidragsfuskande" med hänvisning till otydliga regler från Riksdagsförvaltningen.

STOCKHOLM. Håkan Juholt har gjort fel och har bett om ursäkt. Men vilka fel har egentligen begåtts och vet de granskande journalisterna ens själva hur reglerna Juholt ska ha brutit mot ser ut? Den frågan ställs när hård kritik nu riktas mot mediernas "drev" mot Socialdemokraternas partiledare från flera vänster- och S-bloggare.

Viktor Tullgren (S) går hårdast fram och ifrågasätter publiceringen av det ursprungliga avslöjandet om S-ledaren, att han ska ha fuskat sig till för mycket hyresersättning.

– Det är uppenbart att han fått för mycket utbetalat av riksdagsförvaltningen. Men att han skulle ha fuskat är svårt att hävda med det underlag som finns, säger Tullgren till Nyheter24.

Han hänvisar till att det inte står på blanketten Juholt fyllt i exakt vad som gäller, och att medierna försökt få det till att han borde ha gjort något annorlunda än vad som faktiskt stod.

Tullgren menar därför att resten av avslöjandena om partiledarens resor och bilersättningar inte håller om den ursprungliga publiceringen visar sig vara felaktig.

"Dragit slutsatsen att en sambo har rätt att få hyran betald"

Johan Ingerö, vikarierande ledarskribent på oberoende moderata Svenska Dagbladet, menar dock att Håkan Juholt borde ha förstått bättre.

– Han har uppenbarligen dragit slutsatsen att en riksdagsledamots sambo har rätt att få sin del av hyran betald med skattebetalarnas pengar, säger han till Nyheter24.

Vem ifrågasätter läckan?

En av de mest omdebatterade faktorerna i hela bevakningen av Juholts affärer är de anonyma källor inom partiet som figurerat flitigt i medierna.

– Där bör man vara på sin vakt. Källskyddet är en grundbult i vårat arbete men om det är "tunga socialdemokrater" som säger något är det klent att bygga en hel story på det, säger Johan Ingerö.

Han menar att det är självklart att det finns de inom partiet som har personliga intressen av att uttala sig.

– Det finns väl åtminstone sex-sju missnöjda partiledarkandidater från den förra valprocessen, säger Ingerö.

Även Viktor Tullgren har reagerat på förekomsten av hemliga källor.

– Ingen ifrågasätter läckan. "Vem har ett intresse av att det här kommer ut just nu?" Det kom ju väldigt lägligt, säger han.

"Det vore tortyr att gå igenom en till valprocess"

Frågan är om bloggarnas offensiv kan rädda Håkan Juholts plats som partiledare. Vad för slags genomslag har de jämfört med "de stora drakarna"?

– Man försöker ju och det finns uppenbarligen ett behov med tanke på hur många som länkat till min blogg. Men jag tror man bara kan nå de allra största mediekonsumenterna, i vissa fall kanske man bara läser på löpsedlarna, säger Viktor Tullgren.

Det som Johan Ingerö tror talar för att Juholt trots allt får sitta kvar är att partiet är ännu räddare för alternativet.

– Det vore tortyr för dem att gå igenom en valprocess till så här tätt inpå.

Vad tycker du, ska han avgå?

– Det är deras sak att avgöra, men jag kan säga så här: Jag är helt övertygad om att i vilket annat parti som helst hade partiledaren avgått eller tvingats avgå vid det här laget.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.