Sedan Schibbye och Persson greps har Bildts agerande kritiserats från flera håll.
1 av 3
Sedan Schibbye och Persson greps har Bildts agerande kritiserats från flera håll. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Martin Schibbye och Johan Persson har suttit fängslade i tre månader. På tisdagen inleddes rättegången mot dem - men avbröts efter en dryg timme. Här är en smygfotograferad bild inifrån rättssalen.
2 av 3
Martin Schibbye och Johan Persson har suttit fängslade i tre månader. På tisdagen inleddes rättegången mot dem - men avbröts efter en dryg timme. Här är en smygfotograferad bild inifrån rättssalen. - Foto: SCANPIX
Utrikesminister Carl Bildt (M) och Urban Ahlin (S) är eniga i frågan om UD:s agerande för de svenska journalisterna.
3 av 3
Utrikesminister Carl Bildt (M) och Urban Ahlin (S) är eniga i frågan om UD:s agerande för de svenska journalisterna. - Foto: ROGER VIKSTRÖM / SCANPIX

Bildt pressas om Etiopien men får stöd från S

När kängorna viner från vänster och höger har socialdemokraten Urban Ahlin fullt förtroende för utrikesminister Carl Bildt. Samtidigt inleddes rättegången mot de journalisterna i Etiopien.


Detta har hänt

Martin Schibbye och Johan Persson åkte till området Ogaden i Etiopien som länge kantats av stridigheter och ligger på gränsen till Somalia.

Bland annat härjades området av krig 1977-1978 då somaliska trupper invaderade. En gerillastrid förs också från området mot den etiopiska regeringen via rörelsen ONLF, Ogadens nationella befrielsefront. Schibbye och Persson följde organisationen, som är terrorstämplad i Etiopien, över gränsen.

Mycket kritik har riktats mot utrikesminister Carl Bildts agerande, bland annat för att Sverige av många inte anses ha gjort tillräckligt för att omgående få journalisterna släppta.

I kölvattnet av detta har Bildt dessutom kritiserats för sitt tidigare engagemang i Lundin Petroleum (numera Lundin Oil), vars affärer Schibbye och Persson skulle bevaka när de greps.

Under rättegången har det konstaterats att åklagaren manipulerat visst bevismaterial.

STOCKHOLM/ADDIS ABBEBA. Utrikesminister Carl Bildt (M) har ifrågasatts från flera riksdagspolitiker som arbetar med utrikesfrågor, däribland Hans Linde (V) och Désirée Pethrus (KD).

De menar bland annat att han borde tagit tydligare ställning för det fria ordet i samband med gripandet av och rättegången mot de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson i Etiopien.

Till undsättning kommer dock Socialdemokraterna. Partiets utrikespolitiske talesman Urban Ahlin ger Bildt sitt stöd - i det här fallet.

– Ända sedan den minuten de greps har UD engagerat sig fullt ut för att hjälpa Martin och Johan, säger han till Sveriges Radios P1 Morgon och fortsätter:

– Det är klart att jag skulle vilja att världen såg sådan ut så att journalister skulle kunna röra sig överallt och rapportera men vi kan inte bortse från att Etiopien har stränga lagar som förbjudit att komma in i landet utan tillstånd.

Journalisterna står anklagade för att ha olovligen ha tagit sig in i landet samt för stöd till och samröre med terrorister. De har erkänt att de tagit sig in i landet men nekar bestämt till att de ska ha haft samröre med terrorister.

Ahlin menar att det kan leda till politisk prestige och en sämre utgång av åtalet mot Schibbye och Persson om exempelvis Carl Bildt skulle ta tydlig ställning mot Etiopiens lagar.

"Det känns som en sidodiskussion"

Nyheter24 har sökt utrikesministern och hans pressekreterare Anna Charlotta Johansson men hänvisats vidare till statsminister Fredrik Reinfeldts pressekreterare Markus Friberg då Bildt är på väg till Indien.

– Det känns som en sidodiskussion, det viktiga är att de får all hjälp de behöver i den pågående rättegången, säger Friberg till Nyheter24 om debatten kring att Bildt inte tagit tydlig ställning för det fria ordet.

Fortfarande oklart kring rättegången

På tisdagen inleddes rättegången mot de båda journalisterna i Etiopiens huvudstad Addis Abbeba. Den avbröts dock efter en dryg timme då de medåtalade etiopiska medborgarna inte tilldelats några advokater.

Förhandlingarna återupptas på torsdagen men på utrikesdepartementet vet man fortfarande inte om själva rättegången inleds då eller om det endast är så att svenskarna får åtalet presenterat för sig.

– Det finns inte mer klarhet kring det nu än tidigare, säger Linn Duvhammar på UD:s presstjänst till Nyheter24.

"Vill inte spekulera i vad det blir för straff"

På plats i rättegångssalen fanns förutom tillresta journalister och anhöriga även personal från den svenska ambassaden samt UD:s tidigare rättschef Carl-Henrik Ehrencrona, numera ambassadör i Europarådet.

Det har tidigare rapporterats om att Martin Schibbye och Johan Persson riskerar 40 års fängelse om de döms.

– Vi vill inte spekulera i vad det kan bli för straff om de fälls, men vi vill ju såklart att de släppas fria, säger Linn Duvhammar.

/
/
/
/
/
/
/
/
UD
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.