Ståuppkomikern Soran Ismail betonar vikten av olika vinklar och perspektiv bland opinionsbildare. Utan det ökar utanförskapet.
Ståuppkomikern Soran Ismail betonar vikten av olika vinklar och perspektiv bland opinionsbildare. Utan det ökar utanförskapet. - Foto: Paul Lindqvist / ROA Produktion

Soran Ismail: "Bara en grupp som styr vad som sägs"

Ståuppkomikern Soran Ismail berättar sin historia. Om att bli sedd som "invandrarkomikern", om medierepresentationen i Sverige och om hur han förhåller sig till Sverigedemokraterna.


Svenskarna, flyktingarna och utvisningarna

Sverigedemokraterna fick nyss över 8 procent i en opinionsmätning och regeringen säger samtidigt att det kostar för mycket att inte utvisa 91-åriga dementa kvinnor utan någonstans att ta vägen. Lagen kritiseras men en nästan enig riksdag har en gång ställt sig bakom detta.

I media uppmärksammas gång efter annan fall där fullständigt inhumana utvisningar verkställs - eller stoppas i sista sekunden.

Något har hänt i Sverige och något förändrats. Nyheter24 vill förtydliga och bredda bilden av vad. Och lyfta fram perspektivet som inte alltid hörs. De integrerade och etablerade flyktingarnas likheter och olikheter med de vi i dag kastar ut. De akuta fall där människor i dag sitter och väntar på att skickas tillbaka till död eller fängelse. De medier som säger sig släppa fram alla grupper men helst inte anställer eller anlitar någon som inte är vit infödd svensk.

STOCKHOLM. "Jag är svensk och jag är kurd. Svenskhet definieras enbart genom medborgarskap". Så beskriver komikern Soran Ismail sig själv.

Han föddes 1987 i ett flyktingläger i den kurdiska delen av Iran, på flykt från Saddam Husseins diktatur i Irak. Nio månader gammal anlände han med sin familj till Sverige, den 1 september 1988.

Uppehållstillståndet var aldrig något problem och via Upplands Väsby, Söderhamn, Falköping och Knutby kom Soran till Knivsta norr om Stockholm som sexåring. Han lämnade inte förrän han fyllt 20.

Soran Ismail talar om hur synen på invandrare nog gradvis förbättrats eftersom "alla känner en kurd nu". I samma andetag påpekar han dock att det politiska klimatet blivit otrevligare.

Att de sex största tidningarna i stort sett helt saknar personer med invandrarbakgrund bland sina opinionsbildare ser även den 24-årige komikern som ett stort problem.

– Man behöver få sin röst hörd, man behöver olika perspektiv och vinklar. Annars är det bara en grupp som styr vad som sägs och hur det sägs, hur det berättas och en grupps problem som tas upp. Allt annat hamnar i skymundan och man känner sig ännu mer utanför, säger Ismail till Nyheter24 och fortsätter:

– Det är ju väldigt viktigt att någon som har kommit hit under flykt till exempel får berätta hur det är att växa upp i Sverige och vara i ett miljonprogram eller vad det nu kan vara och om det här utanförskapet som man känner.

Har aldrig kunnat identifiera sig med någon

Han säger själv att han är lika svensk som Ulf Nilson, mannen som nyss blivit anmäld för en krönika där han hävdar att shiamuslimer per definition vill mörda israeliska kvinnor och barn. Förutom detta uppenbara tar Ismail själv upp flera exempel på dåliga förhållningssätt som tidningar och andra tillämpar i stället för att helt enkelt låta andra grupper komma till tals.

– I stället för att skriva hur man tänker sig att det är eller göra något sånt här goodwill-reportage ute i Rosengård någon gång utan ha någon som faktiskt är därifrån, vet läget och rapporterar hur det är. På riktigt, inte åka på en exotisk resa liksom, säger Soran Ismail.

Har det funnits någon opinionsbildare med invandrarbakgrund som du kunnat identifiera dig med under din uppväxt?

– Nej, och fortfarande inte nästan.

Förhållningssättet gentemot Sverigedemokraterna

På Twitter har dock ståuppkomikern i viss mån också blivit opinionsbildare genom sitt agerande där. Han skriver din mamma-skämt till diverse partiledare, bland annat Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. I samma ögonblick kan en middag bokas med Åkessons pressekreterare Linus Bylund.

– Jag försöker behandla dem som jag behandlar vilka som helst. I SD:s fall resonerar jag så att jag hatar åsikterna men jag hatar inte människorna. Jag önskar ingen av dem något ont, säger Ismail.

Han menar att han får ut mer av att diskutera med oliktänkande och att det kan leda till att både de och han själv får nya perspektiv på saker och ting.

– Om jag säger att jag inte kan tolerera deras intolerans, då är jag precis som dem, säger han.

Bland annat intoleransen möts dock Soran Ismail och andra av dagligen. Han menar också att det helt plötsligt blivit rasisten som är den utsatte.

– Det har blivit så skevt nu att det är synd om rasisten, det är rasisten som blir kränkt, säger han och fortsätter:

– SD-anhängare, ingen är så känslig som dem. Ingen kan bli kränkt som SD-anhängare, muslimer, Marcus Birro och Mårten Andersson. De blir kränkta hela tiden.

"Alla är individer - vi hänger inte ihop"

Att invandraren ofta antingen porträtteras som utvisningshotat offer eller brottsling ser den 24-årige komikern och skådespelaren som ett stort problem. Därför har han också tackat nej till flera roller där han tycker att karaktären varit en stereotyp.

Soran Ismail påpekar att invandrare ses som grupp när någon gör något dåligt men enbart som individer när någon gör något bra.

– Om jag är högljudd på tunnelbanan är det typiskt invandrare. Om jag sköter mig är det "bra gjort Soran", säger han och fortsätter:

– Han som spränger sig själv, han som hedersmördar, han som startar företag, han som blir utvisad. Alla de här är individer, vi hänger inte ihop.

Själv har han under hela sin karriär fått leva med rollen som "invandrarkomiker", trots att han kom till Sverige som mindre än ett år gammal och aldrig drar vad han själv kallar för "invandrarskämt".

– Stämpeln sitter där. Jag har försökt distansera mig från den från början. Jag ser mig inte som någon invandrarkomiker, jag har haft en väldigt integrerad uppväxt i Knivsta, en relativt smidig ingång i det svenska samhället. Jag har nog från början kunnat skämta ur ett perspektiv som även pursvenskar kan förstå.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Imam hetsade mot judar – döms

Trevande optimism i Qatar – men mycket kvarstår

Israels chefsförhandlare David Barnea har lämnat Qatar, men samtalen om vapenvila fortgår.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Skövde

"Vid koprsningen Ekängsvägen - Majorsgatan är det en fotgängare som blir påkörd av en bilist.", skriver polisen på sin hemsida.

Narkotikaförsäljning jämförs med serviceyrke

Försäkringskassan återkräver nästan 900 000 kronor från en man som fått sjukpenning samtidigt som han sålt narkotika. I sitt beslut jämför Försäkringskassan narkotikaförsäljningen med ett serviceyrke, rapporterar P4 Kalmar.

Branschen: Saknas energimål på kort sikt

Det är bra med långsiktiga mål, anser branschen och oppositionen när regeringen nu lagt fram sin energiproposition. Men det saknas tydliga mål på vägen dit. Det är viktigt att det finns el hela vägen fram till 2045, säger Johan Bruce på Skogsindustrierna.

Ja till omstridd säkerhetslag i Hongkong

Hongkongs parlament har röstat ja till en ny hård säkerhetslag, som ska ge regimen ännu större möjligheter att slå till mot politiskt missnöje.