Per Schlingmann bekräftade 2006 att Moderaterna tagit emot pengar av stiftelsen Fria Media.
1 av 3
Per Schlingmann bekräftade 2006 att Moderaterna tagit emot pengar av stiftelsen Fria Media. - Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Justitieminister Beatrice Ask (M) har anmälts till konstitutionsutskottet efter Nyheter24:s rapportering om hennes uttalande om partibidrag.
2 av 3
Justitieminister Beatrice Ask (M) har anmälts till konstitutionsutskottet efter Nyheter24:s rapportering om hennes uttalande om partibidrag. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Morgan Johansson (S) reagerade starkt när han fick höra om uppgifterna i förra veckan.
3 av 3
Morgan Johansson (S) reagerade starkt när han fick höra om uppgifterna i förra veckan.

Efter Nyheter24:s artikel - nu KU-anmäls Ask

Morgan Johansson (S) väljer att anmäla jusititeministern för att reda ut om hon ljugit inför riksdagen.


Tog emot dolda partibidrag

Moderaterna har, som Nyheter24 tidigare rapporterat, senare än 1976 också tagit emot ett slags dolda partibidrag. Genom att köpa annonser i partitidningen Medborgaren till anmärkningsvärt mycket högre pris än det normala annonspriset förs pengar över till partiet. Företaget Caligraf är ett av dem. En tidigare styrelseledamot bekräftade också för Dagens Industri 2006 att annonserna varit ett förtäckt partistöd.

STOCKHOLM. Justitieminister Beatrice Ask (M) hävdade flera gånger stolt att hennes parti inte tagit emot några bidrag från en juridisk person (exempelvis företag och stiftelser) sedan 1976. Dels i ett inlägg på Facebook, dels i riksdagen under en frågestund.

Som Nyheter24 kunde rapportera i förra veckan stämmer dock inte detta. Förre partisekreteraren Per Schlingmann bekräftade 2006 att Moderaterna tagit emot pengar från stiftelsen Fria Media. När Morgan Johansson (S), ordförande i justitieutskottet, fick höra om saken gick hans reaktion inte att ta miste på.

– Jag vill inte säga att hon ljuger, men hon talar ju inte sanning, sa han till Nyheter24 då.

Nu har Johansson valt att anmäla Beatrice Ask till konstitutionsutskottet. I anmälan tar han upp Schlingmanns tidigare bekräftan. Justitieministern menar dock att hon fortfarande har rätt i sak.

– Om man ska hårddra hela ordvalet så borde jag ha nämnt att det finns interna stiftelser, säger hon till TV4-nyheterna.

Reportern: Men är Fria Media en stiftelse eller en del av Moderaterna?

– Det är väl självklart att det är en stiftelse, det hör man ju på namnet.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fler tror på stigande bopriser

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

En ny DNA-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

1 timme sedan
Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.

Här är hoten mot lägre ränta

1 timme sedan
Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

2 timmar sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.