Fredrik Reinfeldts pressekreterare menar att det pågår ett ständigt uppföljningsarbete i departementen.
1 av 3
Fredrik Reinfeldts pressekreterare menar att det pågår ett ständigt uppföljningsarbete i departementen. - Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
Flera av alliansregeringens mest debatterade förslag har ännu inte utvärderats.
2 av 3
Flera av alliansregeringens mest debatterade förslag har ännu inte utvärderats. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Elin Lundgren (S) kommer att ställa en skriftlig fråga till Fredrik Reinfeldt som en följd av utredningen hon beställt.
3 av 3
Elin Lundgren (S) kommer att ställa en skriftlig fråga till Fredrik Reinfeldt som en följd av utredningen hon beställt. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Varken sjukförsäkringen eller äldresatsningen utvärderade

En utredning kring regeringens reformer visar att de i hög grad inte utvärderats alls.


Riksdagens utredningstjänst

Elin Lundgren begärde en utredning från riksdagens tjänst som finns till för endast detta ändamål. Så här beskrivs utredningstjänsten på riksdagens hemsida:

"Riksdagens utredningstjänst (RUT) gör utredningar på uppdrag av riksdagens ledamöter, partikanslier, utskott och övriga organ samt utländska parlament.

Den information som utredarna tar fram är objektiv, partipolitiskt neutral och satt i ett sammanhang."

STOCKHOLM. Regeringens förslag som röstats igenom i riksdagen har ofta inte utvärderats. Det fick Elin Lundgren, socialdemokratisk riksdagsledamot, att beställa en utredning från riksdagens utredningstjänst, Rut.

Och rapporten från Rut visar att flera stora regeringsreformer de senaste åren ännu inte utvärderats alls.

Detta trots att det står i grundlagen (regeringsformen och riksdagsordningen) att detta ska göras och att sju nya fristående utvärderingsmyndigheter bildats under de senaste fem åren inom flera olika sektorer.

– Det är lätt att hävda goda resultat när man inte kan bevisa motsatsen, säger Elin Lundgren till Nyheter24 och fortsätter:

– Regeringen borde ha ett stort intresse av att utvärdera sin politik.

Sjukförsäkringen och äldreomsorgen

Flera av de reformer som inte utvärderats har haft stor betydelse och fått stor uppmärksamhet. Det handlar bland annat om de nya reglerna för att beviljas sjukförsäkring och även inkomsttaket för sjukpenning samt arbetsgivarens rätt att begära läkarintyg från första sjukdagen.

Statsminister Fredrik Reinfeldts pressekreterare Sebastian Carlsson hävdar dock motsatsen och säger att sjukförsäkringsreformen är en av de mest genomlysta.

Ulf Kristersson (socialförsäkringsminister, reds. anm) har lett ett stort utvärderingsarbete där, säger han till Nyheter24.

Det är dock utskottens uppgift, inte departementens, att följa upp och utvärdera riksdagsbesluten. Men Carlsson säger att det också pågår ett ständigt uppföljningsarbete på varje departement.

Inte heller regeringens äldresatsning (1,35 miljarder per år till äldreomsorgen sedan 2007) har utvärderats. Detsamma gäller de så kallade nystartsjobben.

– Det här är inte alla områden utan utredningen gjordes på de områden som berör människor mest, säger Elin Lundgren (S).

Inom kort kommer hon att lämna in en skriftlig fråga till statsminister Fredrik Reinfeldt med anledning av utredningen. Hon hoppas få svar på den i riksdagen före jul.

Pressekreteraren Sebastian Carlsson säger till Nyheter24 att frågan kommer att besvaras i enlighet med regelverket.

"Klart att man måste utvärdera sin politik"

Statsvetaren Jenny Madestam har inte reformernas utvärdering som ett av sina forskningsområden men påpekar ändå att det är viktigt.

– Det är väl klart att man måste utvärdera sin politik. Men det känns ganska vanligt i allmänhet i politiken att man inför något och sedan inte återkopplar tillräckligt. Det handlar väldigt mycket om "här och nu", säger hon till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Örebro bötfäller sig själv efter bygglovsmiss

Nvidia presenterar ny AI-processor

1 timme sedan
Amerikanska chiptillverkaren Nvidia presenterar en ny processor som vd Jensen Huang hoppas ska stärka bolagets dominans inom AI-hajpen, som redan gjort bolaget till världens tredje högst värderade börsbolag.

Aggressiv björn lös i Slovakien – fem skadade

3 timmar sedan
En slovakisk turiststad har utlyst undantagstillstånd efter att fem personer skadats i en björnattack. Bland de skadade finns ett barn.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Skellefteå

igår 22:38
"Man misstänks för rattfylleri under påverkan av narkotika.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen har hittat en kropp i sökandet efter Maja, 17

igår 22:23
En kropp har hittats i sökandet efter 17-åriga Maja i Marks kommun. Anhöriga är informerade om fyndet och en person är anhållen misstänkt för mord.

Studier om "Havannasyndrom" hittar inga skador

igår 22:12
Det så kallade "Havannasyndromet" orsakade inga hjärnskador, enligt två nya omfattande amerikanska studier.