1 av 3
- Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX /
En skiss av Kepler-22b utgiven av den amerikanska rymdstyrelsen Nasa.
2 av 3
En skiss av Kepler-22b utgiven av den amerikanska rymdstyrelsen Nasa. - Foto: Nasa
Det är de unga kvinnorna som får MP att lyfta. I åldrarna 18-24 är partiet störst i Sverige.
3 av 3
Det är de unga kvinnorna som får MP att lyfta. I åldrarna 18-24 är partiet störst i Sverige. - Foto: SCANPIX

Veckans inne- och utelista

VECKA 49: Nyheter24 gräver i veckans nyhetsflöde och skiljer det briljanta från det mindre värdefulla.


Inne och ute enligt Nyheter24

Vad har vi pratat om i veckan? Vilka har stuckit ut? Vem har gjort bort sig? Vad var det egentligen som hände?

Varje vecka sammanfattar vi dagarna som passerat i nyhetsvärlden genom att lista fem personer eller företeelser som är inne och två som är hopplöst ute.

Att tala i termer av "inne" respektive "ute" är något som får fler än oss på redaktionen att minnas det förvirrade 90-talet. Men listningsmetoden står sig fortfarande stark i konkurrensen och det finns få bättre sätt att sammanfatta veckan på. Här är de allra viktigaste under vecka 49:

INNE

1. Kepler 22-b

En planet! Som man kanske kan bo på! "Bara" 600 ljusår bort! Det här gillar vi. Det känns modernt. Kanske kan vi flytta dit när vi använt upp jorden och resurserna här. Kanske kan vi börja om från början, på Kepler 22-b, med helt nya förutsättning. Vi är för en snar kolonisation, mest för att de skulle kännas coolt att vara del av den slutgiltiga flytten från jorden. Forskarna säger att de "inte ens har en idé" om hur det ska gå till. Men det var samma sak med mp3-filen och mikrovågsugnen en gång i tiden, att det verkade omöjligt, men det kommer. Kepler 22-b är otroligt inne den här veckan! 

2. Miljöpartiet

Nu är de det största partiet av alla bland unga kvinnor, om man får tro SCB:s stora mätning. Och det går inte att förneka trenden - de växer stadigt och har lyckats fortsätta sin positiva utveckling trots att populära Maria Wetterstand och Peter Eriksson ersatts av klyschmaskinen Gustav Fridolin och lite okända Åsa Romson. Dessutom har de gjort det i en tid när miljöfrågan trängts tillbaka efter att ha varit i centrum några år. Det är starkt och Miljöpartiet är uppenbarligen inne.

3. Jonah Mowry

Först tyckte alla synd om Jonah Mowry som i ett youtubeklipp berättade om att vara mobbad, hatad och att känna sig helt ensam i världen. Sen började folk ifrågasätta Jonahs historia för att det också fanns ett klipp där han är glad, tuggummituggande och faktiskt lite irriterande stöddig. Sen insåg folk att man kan vara både och. Inte bara offer eller deprimerad. Inte bara störig tonåring. Det är det som verkligen gör Jonah Mowry inne.

4. Idol

På fredagskvällen är det Idolfinal och Amanda Fondell och Robin Stjernberg gör upp om slutsegern. Årets säsong har varit en av de bästa och när de nu lägger programmet på is ska de ha beröm för att de lyckas sluta på topp, typ.

5. Värmen

Ingen vill väl att jorden ska gå under men vi får väl ändå vara glada för det lilla - att vädret är så milt och att snön är så frånvarande - när klimatet är på väg åt skogen och de enda rapporterna från toppmötet i Durban är sorgliga besked om uteblivna överenskommelser och urvattnade varianter av redan urvattnade varianter av avtal. När temperaturen ökar får vi tydligen vårväder hela november och gröna höstlöv i december och ska man vara glad för nåt är det väl just det.

UTE

1. Rick Perry

Ska man leda ett av världens mäktigaste länder på 2010-talet så kan man inte vara en så vilsen pajasgubbe som Rick Perry och att gå ut i en reklamfilm och ta ställning mot att homosexuella får vara öppna med sin läggning i militären är inte bara fel och osympatiskt, det är också väldigt ostrategiskt. Han kommer inte bli USA:s näste president, det vet vi, men han blir i alla fall den förste att bräda Rebecca Black i antalet dislikes på Youtube

2. Tobias Billström

Det börjar bli tjatigt med Tobias Billström på utelistan men man kan inte annat än peka på migrationsministern när det kommer till den här typen av vidrigheter. Nu gäller det de två lesbiska kvinnor som efter fem år i Sverige utvisas till Irak och uppmanas att "leva diskret" när de kommer tillbaka så att de inte dödas eller attackeras på andra sätt. Dessutom har Migrationsverket begärt att de ska "bevisa" sin homosexualitet som om det var möjligt. Billström basar över den här politiken och är stolt över den. Då hamnar man lätt på utelistan.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!