Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) talar glatt om att utanförskapet minskat - men nu får han kritik för att inte räkna med alla människor i statistiken.
1 av 2
Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) talar glatt om att utanförskapet minskat - men nu får han kritik för att inte räkna med alla människor i statistiken. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Gunvor G Ericson (MP) tycker att Reinfeldts uttalande är hänsynslöst.
2 av 2
Gunvor G Ericson (MP) tycker att Reinfeldts uttalande är hänsynslöst. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

"Reinfeldt räknar inte med alla - utanförskapet har blivit värre"

Statsministern hävdade att utanförskapet minskar - nu får han kritik från opposition och fack. Varför räknar han inte med de utförsäkrade?


De räknas med i statistiken

Enligt regeringens egna uppgifter räknas följande in i statistiken över det svenska utanförskapet. Det handlar om personer med ersättning för ohälsa, arbetslöshet och annan typ av ekonomiskt bistånd. Enligt regeringen ingår även de utförsäkrade i denna definition.

Antal människor i utanförskap har enligt denna statistik minskat till 918 000 år 2010, 165 000 färre än 2006.

Inför valet 2006 talade Moderaterna och hela Alliansen om en "bred arbetslöshet" där alla förvärvsaktiva (16-64 år) räknades med. Detta inkluderade studenter som ej aktivt sökte arbete. I valrörelsen talade M om en arbetslöshetssiffra på 21,1 procent medan den dåvarande socialdemokratiska regeringen hävdade att den var så låg som fem procent.

STOCKHOLM. I en DN-intervju hävdar statsminister Fredrik Reinfeldt (M) bestämt att "det breda utanförskapet" minskat under hans fem år vid makten. Det kan dock vara en sanning med modifikation. Regeringens siffror räknar endast in personer som "uppbär ersättning för ohälsa, arbetslöshet och ekonomiskt bistånd". Inte de som är utförsäkrade, menar oppositionen.

Gunvor G Ericson (MP), gruppledare och ledamot i riksdagens socialförsäkringsutskott, har svårt att förstå Reinfeldts konstaterande.

– Utanförskapet har blivit värre, det är fler som blir helt utförsäkrade, som inte har rätt till någon ersättning, säger Gunvor G Ericson (MP), gruppledare i riksdagen och ledamot i socialförsäkringsutskottet, till Nyheter24.

Vad tycker du i så fall om hans uttalande?

– Det är hänsynslöst att inte räkna med alla.

Efter att artikeln publicerats ringer Reinfeldts pressekreterare Markus Friberg upp och hävdar att även de utförsäkrade är en del av definitionen för utanförskap.

De som varit tvungna att lämna sjukförsäkringen, de som alltså utförsäkrats, har inte återvänt i den grad som regeringen har hoppats.

Kommunal: Få utförsäkrade återvänder till jobb

Fackförbundet Kommunals rapport som presenterades för en vecka sedan visade att bara en av tio utförsäkrade bland deras medlemmar lyckats återvända till arbetslivet. 57 procent är tillbaka i sjukförsäkringssystemet och 24 procent deltar i någon form av arbetsmarknadspolitiskt program.

– Rapporten pekar på flera allvarliga brister i regeringens kritiserade rehabiliteringskedja. Men framförallt blir det tydligt att vi idag har ett arbetsliv som producerar ohälsa och en arbetsmiljö som inte tillåter att man blir sjuk på riktigt, sa Kommunals ordförande Annelie Nordström i ett uttalande då.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.