Nätforumet Flashback leder insamlingen till SR:s Musikhjälpen.
1 av 3
Nätforumet Flashback leder insamlingen till SR:s Musikhjälpen. - Foto: Flashback.org
Sent på torsdagskvällen hade användarna samlat in 69 750 kronor...
2 av 3
Sent på torsdagskvällen hade användarna samlat in 69 750 kronor... - Foto: Flashback.org
Vilket är nästan dubbelt så mycket som Liverpool FC, som ligger på andra plats.
3 av 3
Vilket är nästan dubbelt så mycket som Liverpool FC, som ligger på andra plats. - Foto: Flashback.org

Flashback leder insamlingen till Musikhjälpen

Nätforumet vill ge gammelmedia "lite smäll i ansiktet" och bidra med någonting bra.


Musikhjälpen

Formatet kommer ursprungligen från Holland och har funnits i sex år. De länder som är med hjälps alla åt att innan jul samla in pengar för en gemensam sak. Sverige var med för första gången år 2008, i ett samarbete mellan SR, SVT och Radiohjälpen. Arbetet går ut på att engagera lyssnare och tittare till att skänka pengar.

Själva grundidén är att publiken betalar för att få önska en låt. Samtidigt som man önskar sin favoritlåt så skänker man 50 kronor till Radiohjälpen. Förutom att önska musik så kan man skänka pengar genom en rad andra insamlingsaktiviteter runt om i Sverige.

I år går pengarna till att stödja flickors rätt att få gå i skolan.

Det hårt kritiserade diskussionsforumet toppar listan på Musikhjälpens insamling. Tidigt på fredagsmorgonen hade Flashback dragit in 77 150 kronor.

Av topplistan på 100 insamlingar så ligger Flashback absolut högst med i skrivande stund 33 950 kronor mer insamlat än Liverpool FC som ligger på andra plats.

Vem som helst kan starta en insamling för alla flickors rätt att gå i skolan, och diskussionsforumet vill som ett steg i att sudda bort all negativ kritik, vara med och bidra:

"I dagsläget leder scouterna (oväntat, right? Pretton!) före typ Sofis mode eller något. Tänk er så fräckt det hade varit om Flashback hade varit största insamlingsgruppen! Snacka om att gammelmedia hade fått lite smäll i ansiktet på sin fördom om att Flashback bara är en hög drogliberala, egocentrerade kriminella som aldrig skulle göra något gott. Just nu är det enbart 1400 kronor som krävs för att ta förstaplatsen!" skriver användaren Kellermeister, som första inlägg i tråden där denne tog initiativet till att starta insamlingen.

Fick journalistpris

I november fick Flashback Sveriges Radios journalistpris "Årets medieorm", efter att de grävt fram avslöjandet att naturfotografen Terje Hellesø manipulerat sina bilder.

– Det är modigt och modernt av juryn att välja vårt arbete. Vi känner oss hedrade. Det detektivarbete vi gör skiljer sig en del åt från hur mer traditionella medieredaktioner arbetar. Vårt grävande arbete sker öppet, kommenterade användaren "Lodjuren” på Flashback.

Om Flashback någonsin kommer att tas seriöst av "gammelmedia" återstår att se. Hur som helst så verkar flera av användarna vara sugna på att ta några steg i den riktningen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.