Mikael Jansson (SD) vill införa militärpolis.
1 av 4
Mikael Jansson (SD) vill införa militärpolis. - Foto: Riksdagen
Riksdagsledamoten Mikael Jansson tillsammans med partiledaren Jimmie Åkesson  och partisekreteraren Björn Söder.
2 av 4
Riksdagsledamoten Mikael Jansson tillsammans med partiledaren Jimmie Åkesson och partisekreteraren Björn Söder. - Foto: Dan Hansson / SCANPIX
Jansson anser att militärpolisen ska ha större befogenheter än polisen.
3 av 4
Jansson anser att militärpolisen ska ha större befogenheter än polisen.
Vattenkanoner kan användas mot barn också, hävdar Mikael Jansson.
4 av 4
Vattenkanoner kan användas mot barn också, hävdar Mikael Jansson. - Foto: Aliosha Marquez/Ap

Upplopp i Rinkeby - Då vill SD kalla in militären

De senaste dagarnas upplopp i Hovsjö och Rinkeby ska slås ned med militärpolis, anser Jimmie Åkessons företrädare, som också är öppen för att militären ska kunna angripa barn med vattenkanoner.


Tar efter andra länder

Som Nyheter24 tidigare har rapporterat om har Mikael Jansson skrivit en motion om införandet av militärpolis i Sverige. SD-toppen tycker bland annat att andra länder som Italien, Portugal och Frankrike är bra exempel som Sverige ska ta efter.

Men enligt förste viceordförande i polisförbundet, Lars Bergman, är militärpolis ingen bra idé. Han syftar till diskussioner på europanivå, där bland annat polisfacket i Portugal som har militärpolis vill skilja sig helt från denna. Han anser att införa en militärpolis är att gå tillbaka till någon typ av militärdiktatur.

RINKEBY/HOVSJÖ. På måndagskvällen startade ett 50-tal ungdomar ett upplopp i Stockholmsförorten Rinkeby. Tolv polispatruller och en helikopter skickades till platsen men höll sig på avstånd från oroligheterna. I ett annat upplopp, under nyårsnatten i Södertäljestadsdelen Hovsjö, använde polisen pepparsprej och batonger mot ett tjugotal uppretade män, kvinnor och barn.

Men det räcker inte, menar Sverigedemokraternas förre partiledare riksdagsmannen Mikael Jansson. SD-toppen, som nu är partiets försvarspolitiske talesperson, vill skicka in militärpolis i förorterna för att få stopp på oroligheterna.

– De kan ha en taktik och en annan beväpning som till exempel vattenkanoner, säger SD-toppen Mikael Jansson till Nyheter24.

Kastade sten mot polisen

Men vilken typ av annan beväpning det kan vara vill Mikael Jansson inte gå in på. Det får andra bedöma, menar han. Oroligheterna i Rinkeby började vid 20.30-tiden på måndagskvällen. En polispatrull attackerades med stenar vid Rinkeby skola då de förföljde en misstänkt stulen bil. På grund av det allvarliga läget fick polisen ge vika och dra sig tillbaka från platsen medan den misstänkt stulna bilen sattes i brand. Men trots att man tillkallade tolv patruller och en helikopter valde man att inte gå in i området igen.

– Det är alltid polisens bedömning men jag tycker att man kunde skickat in militärpolis. Det blir en väldigt svår situation, säger Mikael Jansson.

På vilket sätt skulle vattenkanoner hjälpa till?

– De kan sätta en barriär så att människor inte kan gå över en viss linje. När det går så här långt så måste man visa mer fasthet.

Tycker du att man ska använda vattenkanoner mot till exempel barn som i upploppen i Södertälje?

– Det måste alltid vägas mot riskerna men man kan tappa kontrollen i stadsdelen och det blir ett laglöst område.

Hur väl känner du till de här förorterna Rinkeby och Hovsjö?

– Jag är inte inläst på de områdena särskilt mycket men jag vet att det finns problem av den här typen där, säger Mikael Jansson till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei får ta del av hemlig information

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

1 timme sedan
Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

1 timme sedan
Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.