Sverkers stora strid gör succé.
1 av 4
Sverkers stora strid gör succé.
Beskedet om Johan Persson och Martin Schibbye kommer att överklaga eller inte väntas komma på måndag.
2 av 4
Beskedet om Johan Persson och Martin Schibbye kommer att överklaga eller inte väntas komma på måndag. - Foto: Jonas Gratzer/ Kontinent Agency / SCANPIX
Inte ett öga var torrt i natt när lagkaptenen Johan Larsson, efter 31 års väntan, äntligen fick lyfta upp JVM-pokalen efter en sanslöst spännande drabbning mot Ryssland.
3 av 4
Inte ett öga var torrt i natt när lagkaptenen Johan Larsson, efter 31 års väntan, äntligen fick lyfta upp JVM-pokalen efter en sanslöst spännande drabbning mot Ryssland. - Foto: Nathan Denette/SCANPIX
Förhandsfavoriten Jonas Sjöstedt blev som väntat ny partiledare för Vänsterpartiet.
4 av 4
Förhandsfavoriten Jonas Sjöstedt blev som väntat ny partiledare för Vänsterpartiet. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Veckans inne- och utelista

VECKA 1: Nyheter24 gräver i veckans nyhetsflöde och skiljer det briljanta från det mindre värdefulla.


Inne och ute enligt Nyheter24

Vad har vi pratat om i veckan? Vilka har stuckit ut? Vem har gjort bort sig? Vad var det egentligen som hände?

Varje vecka sammanfattar vi dagarna som passerat i nyhetsvärlden genom att lista fem personer eller företeelser som är inne och två som är hopplöst ute.

Att tala i termer av "inne" respektive "ute" är något som får fler än oss på redaktionen att minnas det förvirrade 90-talet. Men listningsmetoden står sig fortfarande stark i konkurrensen och det finns få bättre sätt att sammanfatta veckan på. Här är de allra viktigaste under vecka 1:

INNE

1. Guldjuniorerna

Aftonbladets Lasse Anrell kallade guldet i Junior-VM den "största svenska hockeysegern på hundra år" och det är naturligtvis vansinne för ett land som bland annat tagit två OS-guld i seniorhockey på mindre än 20 år. Men guldjuniorernas insats är makalös ändå inte minst för att de inte haft enstaka superstjärnor att luta sig emot utan övervunnit varje hinder som ett kollektiv.

2. Gemenskapen i Malmö

Det händer fruktansvärda saker lite för ofta i Malmö just nu, senast de två brutala morden på en 15-årig pojke och en 48-årig man, och mycket behöver göras. Men det som är glädjande mitt i det vidriga är den gemenskap, uppslutning och enighet som visas upp av ett stort antal Malmöbor, inte minst tydliggjort genom en stor manifestation på fredagen då tusentals människor markerar sitt avståndstagande från illegala vapen och organiserad brottslighet.

3. Sverker Olofsson

Gammal är äldst på teve. När SVT Debatt nästan uteslutande bjuder in före detta Kungarna av Tylösand-deltagare och Pär Ström för att diskutera vad som helst utifrån nån helt vansinnig och skev frågeställning hade gamle räven och kultfiguren Sverker Olofsson premiär för sitt nya program "Sverkers stora strid". Han lockade inte bara en jäkla massa tittare, han gjorde det dessutom genom att blanda hör å häpna kunniga debattörer med andra kunniga debattörer. Han lät diskussionen vara på riktigt. Det kändes inte gammalt. Det kändes inne.

4. Jonas Sjöstedt

På fredagen valdes Jonas Sjöstedt till Vänsterpartiets nye partiledare och kanske är den som är räddast just nu inte statsminister Fredrik Reinfeldt utan Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt, som har allt att förlora på en konsekvent, erfaren och pigg Sjöstedt som gör allt för att sno S-röster.

5. Schibbye och Perssons anhöriga

Lugnet, seriositeten, kraften och viljan som Martin Schibbye och Johan Perssons anhöriga visar upp är extremt imponerande. De är balanserade utan att bli okritiska, tydliga i kraven på Sverige och regeringen utan att skrika så att nån slutar lyssna. Att man kan agera så klipskt och klokt i ett läge när ens närmaste sitter fängslade under märkliga omständigheter är onekligen stort.

UTE

1. Ilmar Reepalu

Gång på gång på gång på gång. Ilmar Reepalu fortsätter med sina antingen lite klantigt korkade uttalanden, alternativt uppsåtligen osympatiska, med en imponerande konsekvens. Till exempel pratar han om att det bara är en tidsfråga innan "oskyldiga" drabbas av skottlossningen i Malmö. Vilket alltså innebär att 15-åringen som sköts i huvudet och 48-åringen som mördades några dagar senare inte var det. Nej, du Ilmar, du är ute.

2. OveTove

Kristdemokraternas näthatare är förvisso lite underhållande i sin hätskhet men att hålla på och vara nättroll mot sina egna partikamrater när man är en av de tyngsta medarbetarna i ett regeringsparti? Känns ju väldigt ute, får vi konstatera.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Man anhållen för våldtäkt utomhus i centrala Åre

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.