Kinesiska arbetare på Xbox-fabriken hotade med självmord.
1 av 3
Kinesiska arbetare på Xbox-fabriken hotade med självmord. - Foto: John Froschauer / SCANPIX
Nike har gått med på att betala ut övertidsersättning till arbetarna i Indonesien.
2 av 3
Nike har gått med på att betala ut övertidsersättning till arbetarna i Indonesien. - Foto: Dita Alangkara / SCANPIX
Vanvårdade grisar fick många att skippa julskinkan.
3 av 3
Vanvårdade grisar fick många att skippa julskinkan. - Foto: SCANPIX

Skandalerna påverkar vanligt folk - en kort stund

Svenska konsumenter har förmåga att ändra sina köpbeteenden, men främst på kort sikt. Så när skandalerna avslöjas behöver företagen inte bli alltför rädda.


Arbetare hotade begå självmord

Kinesiska arbetare vid Foxconns fabrik där man tillverkar Xbox, har hotat att ta livet av sig efter besked om nedläggning. I början av året hotade montörerna med att de skulle hoppa från taket på ett sexvåningshus om fabriken lades ner.

Vad stängningen skulle innebära för de anställda råder det delade meningar om. Arbetarna menar att de blivit lovade ersättning, något som företaget förnekar, skriver SvD.

Foxconn är sedan tidigare känt för att ha militäriska fabriker. Människorättsorganisationer har uppgifter på att det redan 2010 förekom en våg av självmord bland företagets anställda.

Nike betalar ut ersättning

Nike har gått med på att betala ut kompensation till indonesiska arbetare för obetald övertid. De senaste två åren har 4 500 arbetare sammanlagt jobbat 593 468 timmar övertid, utan att få betalt.

Nu kommes Nikes indonesiska dotterbolag att betala ut omkring sju miljoner kronor till arbetarna på fabriken i Serang, Banten, skriver BBC.

Beskedet att Nike kommer att betala ut ersättningen kommer 11 månader efter att arbetarnas fackförening påbörjade förhandlingarna med sportjätten.

I veckan har vi läst om kinesiska fabriksarbetare som hotar att ta livet av sig på grund av sina låga löner. Tidigare har vi också läst om fabriksanställda som begår självmord eftersom villkoren är för tuffa, om fåglar som utsätts för djurplågeri vid tillverkning av dunprodukter. Det skrivs också om Nikes fabriksarbetare som jobbar övertid utan att få betalt - något som sportjätten dock i efterhand gått med på att betala ut - och grisar som vanvårdas innan de slaktas och äts upp.

Listan är kan göras lång - men bryr sig konsumenten?

Ja, menar forskarna. I alla fall i viss mån. Men miljö och djur intresserar mer än mänskliga rättigheter.

– Det finns en rad exempel på missförhållanden i produktionen som haft betydelse för konsumtionen, säger Ulrika Holmberg, föreståndare vid Centrum för konsumtionsvetenskap, till Nyheter24 och fortsätter:

– När det blir stor uppmärksamhet i media kring olika typer av missförhållanden ändrar vi vår konsumtion. Ibland blir det temporärt och ibland mer långvarigt.

Trots det brukar många kunder snart återgå till sina vanliga köpvanor.

– Bland annat för att de inte tycker att alternativet är tillräckligt bra. Många konsumenter känner sig uppgivna och tycker att det är andras ansvar att se till att varorna vi köper är schyssta, säger Holmberg.

Hemelektronikbranschen ligger långt efter

Olika branscher påverkas olika mycket. Livsmedelsbranschen är den som kommit längst, medan elektronikbranschen hamnar i botten.

– Hemelektronikbranschen ligger efter. Klädbranschen är på väg men har mycket kvar att jobba på, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges konsumenter, till Nyheter24 och fortsätter:

– Man väntar på ett tryck från konsumenten innan man börjar agera. Man är bakvagn istället för att vara lok.

Färre egoister

Att ändra folks köpbeteenden tar tid. Men mycket tyder på att kunder blir mindre egoistiska och börjar tänka ett steg längre - bara man slipper lägga ner allt för mycket tid.

– När du handlar är det många saker som är betydelsefulla. Tänk bara på en runda i mataffären där du fyller en hel kundvagn och har bråttom hem till middagen. Att då ta hänsyn till eventuella missförhållanden i produktionen om det inte är en dagsaktuell fråga blir helt enkelt inte av, säger Holmberg.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.