Carl Bildt (M) uttryckte sig kritiskt på måndagen. Även om riksdagen skulle rösta ja till ett erkännande behöver regeringen inte följa uppmaningen.
1 av 3
Carl Bildt (M) uttryckte sig kritiskt på måndagen. Även om riksdagen skulle rösta ja till ett erkännande behöver regeringen inte följa uppmaningen. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Det finns nu en potentiell riksdagsmajoritet bakom ett erkännande av Palestina. Men Centerpartiet kommer inte att rösta ja om det dyker upp ett förslag i kammaren.
2 av 3
Det finns nu en potentiell riksdagsmajoritet bakom ett erkännande av Palestina. Men Centerpartiet kommer inte att rösta ja om det dyker upp ett förslag i kammaren. - Foto: Esteban Felix / AP
Kerstin Lundgren (C) menar att partiet förhandlar i regeringen men att man vill vara tydliga med var man står.
3 av 3
Kerstin Lundgren (C) menar att partiet förhandlar i regeringen men att man vill vara tydliga med var man står. - Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX

C vill erkänna Palestina - men tänker inte rösta för det

Centerpartiet kommer inte rösta ja om det läggs en motion i riksdagen för att Sverige ska erkänna Palestina.


Samma sak med folkmord på armenier

Under våren 2010 kördes regeringen över i riksdagen där en majoritet röstade för att Sverige skulle erkänna Turkiets folkmord på armenier under början av 1900-talet. Scenariot är jämförbart med vad som skulle hända om en riksdagsmajoritet röstade för att erkänna Palestina.

Där valde regeringen, med utrikesminister Carl Bildt i spetsen, dock inte att följa riksdagsbeslutet och folkmordet har fortfarande inte officiellt erkänts från svensk sida.

STOCKHOLM. Häromdagen sällade sig Centerpartiet till Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vad gäller att ta ställning för ett erkännanden av Palestina som stat. Även Kristdemokraterna har sagt att de är öppna för detta. Men Centerpartiet kommer inte att rösta ja om det dyker upp ett förslag i riksdagen.

– Vi sitter ju i regeringen och förhandlar där, men vi vill vara tydliga med var vi står. Jag är inte intresserad av någon riksdagsdiskussion, säger Kerstin Lundgren (C), utrikespolitisk talesperson, till Nyheter24.

Hon skrev på DN Debatt på måndagen att den svenska regeringen måste enas om att "rösta ja till en palestinsk stat utan förbehåll".

"Också en fråga om att hitta kompromisser"

Lundgren menar att riksdagsdiskussionen inte är av intresse, detta eftersom riksdagen inte kan "köra över" regeringen i en sådan här fråga. Förslaget kan dock väckas men även om det finns en riksdagsmajoritet bakom behöver inte regeringen lyssna.

Både utrikesminister Carl Bildt (M) och Folkpartiets utrikespolitiske talesperson Fredrik Malm (FP) var på måndagen ute och kommenterade debattartikeln med att det inte är läge att erkänna Palestina. Kerstin Lundgren (C) är dock positiv till att hitta en lösning.

– Allt politiskt arbete handlar om att försöka påverka, men det är också en fråga om att hitta kompromisser. Men visst ser jag att det finns möjligheter, säger hon.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Insats på polisstation – misstänkt handgranat

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Broraset i amerikanska Baltimore kan få mångmiljardkonsekvenser för försäkringsbranschen. Den bedömningen gör försäkringsbolaget Lloyd's vd.

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

1 timme sedan
Över 60 misstänkta mjältbrandsfall hos människor har rapporterats i Laos.

Inget brott bakom död i Torsby

1 timme sedan
Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

1 timme sedan
Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

1 timme sedan
The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?