Fem folkpartiser vill - liksom Centerpartiet - erkänna Palestina som stat, men tänker inte rösta för i frågan.
1 av 3
Fem folkpartiser vill - liksom Centerpartiet - erkänna Palestina som stat, men tänker inte rösta för i frågan. - Foto: Fredrik Persson / SCANPIX
Lars Tysklind menar att man får ta ställning till frågan när den väl dyker upp.
2 av 3
Lars Tysklind menar att man får ta ställning till frågan när den väl dyker upp. - Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
Jan Ertsborn hoppas på att hela partiet hunnit svänga fram tills dess att frågan blir aktuell.
3 av 3
Jan Ertsborn hoppas på att hela partiet hunnit svänga fram tills dess att frågan blir aktuell. - Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX

FP-ledamöter vill erkänna Palestina – tvekar om hur de skulle rösta i frågan

Fem riksdagsledamöter för Folkpartiet vill att Sverige erkänner Palestina som självständig stat.


Samma sak med folkmord på armenier

Under våren 2010 kördes regeringen över i riksdagen där en majoritet röstade för att Sverige skulle erkänna Turkiets folkmord på armenier under början av 1900-talet. Scenariot är jämförbart med vad som skulle hända om en riksdagsmajoritet röstade för att erkänna Palestina.

Där valde regeringen, med utrikesminister Carl Bildt i spetsen, dock inte att följa riksdagsbeslutet och folkmordet har fortfarande inte officiellt erkänts från svensk sida.

Riksdagsledamöterna Anita Brodén, Jan Ertsborn, Roger Haddad, Lars Tysklind och Christer Winbäck skrev på torsdagen på DN Debatt att Folkpartiet bör "säga ja till Palestina". Men när Nyheter24 frågar dem kommer det fram att precis som inom Centerpartiet är ingen beredd att rösta för detta om frågan skulle komma upp i riksdagen. Även om folkpartisterna är mer öppna för det än sina allianskollegor.

Nu tycker ni att Sverige ska erkänna - men skulle du rösta för det om det kom ett förslag från riksdagen?

– Det får man ta ställning till då. Med debattartikeln vill vi markera att vi är ett antal ledamöter inom partiet som tycker att det är dags att erkänna Palestina och höja dess status, säger Lars Tysklind till Nyheter24 och fortsätter:

– Det vill jag inte uttala mig om nu. Om man ska rösta i den givna situationen får vi väl se, det beror på hur det förslaget utfromas.

Han får medhåll av både Winbäck och Ertsborn.

– Det är inte aktuellt att ta ställning inför en riksdagsfråga eftersom att det inte är en aktuell fråga, säger Ertsborn.

Men om det nu skulle bli det?

– Man får ju hoppas att partiet svängt innan dess.

Men skulle du kunna rösta mot ditt eget parti?

– Det får vi väl se då, men det är ju helt hypotetiskt. Anledningen till att vi skrev den här debattartikeln är ju för att vi vill bilda opinion inom Folkpartiet, säger Ertsborn.

Samma sak med Centerpartiet

Dagarna innan FP:s debattartikel så gick Centerpartiet ut med samma sak, att också de vill erkänna Palestina. Men de tänker inte heller rösta för.

– Vi sitter ju i regeringen och förhandlar där, men vi vill vara tydliga med var vi står. Jag är inte intresserad av någon riksdagsdiskussion, sa Kerstin Lundgren (C), utrikespolitisk talesperson, till Nyheter24.

Enligt Lundgren är inte en riksdagsdiskussionen av intresse, eftersom riksdagen inte kan "köra över" regeringen i en sådan fråga.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Trump Media varnar för nakenblankning

Börsnoterade Trump Media & Technology Group har varslat Nasdaqbörsen om att det kan ha förekommit otillåten marknadsmanipulation av bolagets aktie – med så kallad nakenblankning, rapporterar tv-kanalen CNBC.

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.

Støre möblerade om bland ministrar

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.

Tusentals bilar återkallas – fel på gaspedalen

Tesla återkallar 3 878 fordon av modellen cybertruck, deras eldrivna så kallade pickup.

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

1 timme sedan
Magnus Hedberg är expert och programledare i Lyxfällan. Till Nyheter24 ger han sina mest värdefulla tips när det kommer till att lägga upp en budget, för att på bästa sätt få koll på sina slantar.