Twitter
Initiativtagaren, sexualrådgivaren Robert Jacobsson har tröttnat på att homosexuella dagligen kränks. - Foto: Julia Lindemalm / SR

Svensk homorevolution sprider sig på internet

Sexualrådgivaren Robert Jacobsson är trött på att homosexuella dagligen kränks.


Tweets om #homoriot

Robert Jacobsson startade hashtaggen - som snabbt fick ett kraftfullt genomslag på Twitter.

– Visst det är många som twittrar om det - men det räcker inte. Det är en bra plattform att berätta på men kampen måste föras vidare. Det här är något som fortsätter varje dag. Det är det som är det problematiska. Ibland känner jag att jag är lite vek - men nu är det fan dags för en revolution - no more mercy. #homoriot kändes slagkraftig.

Några av tweetsen:

@fagism: "Folk som vet man är bög och tar ett steg tillbaka när man börjar blöda #homoriot"

@killproblem: "min pojkvän somnade sittandes i mitt knä i en fullsatt tunnelbana, en kvinna drog upp honom och sa att det var fel. ingen sa ifrån #homoriot"

@DavidLindvall: "Att höra att man är osäker på sin sexualitet. Man ba eh nej, DU är osäker på min sexualitet #homoriot" 

@jagheteralina: "Ahmen det e tur att du e gillar killar också så du kan förlora oskulden" #homoriot"

@jockefin: "Folk som ska vara "accepterande" men börjar skrika ut om att "Bögar är SÅ roliga och snygga" och därmed är fördomsfull själv. #homoriot "

@LundbergEmma: "Att komma ut för killkompis som tyckte det var 'fett hett med girl-on-girlaction.' #homoriot"

Natten till torsdagen fullkomligt exploderade hashtaggen #homoriot på Twitter. Plötsligt svämmade flödet över av tweets om bland annat de fördomar som homosexuella, bisexuella och transpersoner möter i vardagen.

Initiativtagare är sexualrådgivaren Robert Jacobsson.

– Jag tänker det här som en stor frigörelseprocess för många. Att den fortsätter varje dag, livet ut ända tills vi dör, säger han till Nyheter24.

Jacobsson, som till vardags svarar på frågor om sex och samlevnad i Sveriges Radios program Ligga med P3, har tröttnat på att hbtq-ämnen nästan aldrig diskuteras.

– Det är många som kränks dagligen, det kanske tas upp på Pride en gång om året i media, men inte mer. Det är jävligt problematiskt. Man utgår från hetero som norm, det är ett sjukt problem.

Hemska upplevelser på 140 tecken

På mindre än ett dygn har det redan hunnit skrivas tusentals tweets av människor som dagligen känner sig kränkta eller förbisedda.

– När man följer alla som skriver på #homoriots ser man hur sjukt det är att människor som varit med om hemska saker ska behöva berätta om det på 140 tecken - eftersom media väljer att inte uppmärksamma det. Det är jävligt tråkigt, säger Jacobsson.

Han menar att det både handlar om den externa kritiken när heterosexualitet är en norm, men också den interna.

– Samtidigt finns det en intern norm bland homosexuella som behöver diskuteras. Som hbtq-person så begränsar man sig själv dagligen.

Vilka fördomar är mest irriterande - av flödet att döma?

– Dels återkommer det flera gånger att heterosexuella kränker homosexuella på olika sätt genom att ifrågasätta sexualiteten eller att ställa personliga frågor - hur man har sex, hur man kom ut - sådant som man aldrig skulle säga till en heteroperson. Många bögar och flator känner inte igen sig i bilden av "den riktiga flatan" - det är många som tar avstånd från den.

"Varje dag är en kamp"

Själv kom han ut som homosexuell som 13-åring - sedan dess menar han att varje dag varit en kamp.

– Alla medier ska ta sitt ansvar - varje dag - och alla personer måste varje dag ifrågasätta och våga vara kritiska. Om man hör att någon skriker bögjävel så måste man ta sitt ansvar.

Följ hashtaggen #homoriots här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ronneby

"Flera personbilar i olycka, Ronneby.", skriver polisen på sin hemsida.